Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) marchează astăzi, 18 iunie, Ziua Victimelor Deportării în timpul Regimului Comunist, o zi dedicată comemorării celor care au suferit ororile deportărilor forțate orchestrate de regimul comunist. Mii de oameni nevinovați au fost smulși din casele lor și aruncați departe de viața pe care o cunoșteau.

 

Deportările au reprezentat un instrument brutal de represiune politică, menit să elimine din societate categorii considerate indezirabile de regim.

 

Peste 40.000 mii de persoane, români, basarabeni si bucovineni, macedoneni, germani, sârbi şi alte naţionalităţi au fost obligate să-şi părăsească gospodăriile cu destinaţia stepa Bărăganului. Au fost debarcați pe câmp, sub cerul liber, având la dispoziție doar o parcelă de pământ marcată cu un țăruș numerotat pentru fiecare familie. Cu puţinele lucruri aduse de acasă şi cu materialele modeste de la autorităţi, oamenii au fost nevoiţi să-şi încropească un adăpost.

 

Viaţa deportaţilor în cei cinci ani în care au fost nevoiţi să trăiască în Bărăgan a fost extrem de grea, începând de la munca de clădire a caselor, procurarea apei şi a hranei, cultivarea pământului, până la restricţiile de mişcare, ce le permiteau să se deplaseze doar pe o rază de 15 kilometri și numai cu aprobarea organelor de Miliţie.

 

Tragedia deportărilor a marcat profund viețile a zeci de mii de oameni, lăsând urme adânci în istoria noastră. Deportările au reprezentat o pagină întunecată a istoriei noastre, pe care nu o vom uita niciodată. Mărturiile supraviețuitorilor ne oferă o imagine dureroasă a suferinței, a traumelor și a pierderilor ireparabile.

 

Astăzi, onorăm memoria celor care au îndurat suferința deportărilor și ne reamintim de prețul libertății. Este esențial să păstrăm vie istoria acestor tragedii, să cinstim amintirea victimelor și să promovăm o cultură a memoriei și a respectului pentru drepturile omului.

 

Foto: Mediafax