Miercuri, 29 mai 2024, reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au avut onoarea de a participa, la invitația Excelenței Sale Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, la evenimentul de lansare a cărții A fost ca-n filme de Liviu Tofan și Stejărel Olaru, un volum captivant, care vorbește despre dimensiunile unei afaceri clandestine derulată pe teritoriul României în timpul regimului comunist – copierea ilegală de filme pe casete video –, afacere din care au rezultat zeci de milioane de dolari. La prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare. În realitate, a fost controlată total și exclusiv de Securitate.

 

La evenimentul ce a avut loc la reședința Excelenței Sale au participat dna Raluca TURCAN, Ministrul Culturii, dl Ministru Mihai Alexandru GHIGIU, șeful Cancelariei Prim-ministrului, dl Secretar de Stat Dragoș HOTEA, dna Consilier de Stat Cătălina GALER, dl Liviu JICMAN, Președinte al Institutului Cultural Român, dl Alexandru FLORIAN, Președintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, dl Sorin MĂRGĂRIT, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dl Cosmin POPA, reprezentant al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, criticul de film Irina Margareta NISTOR, alături de alți șefi de instituții și jurnaliști consacrați. Din partea IICCMER, au fost prezenți dl Daniel ȘANDRU, Președinte executiv, dl Dan-Mihai ȚĂLNARU, Director executiv, dl Dinu ZAMFIRESCU, Președintele Consiliului Științific, și experții Luciana JINGA și Bogdan PREDA.

 

Volumul A fost ca-n filme a apărut sub egida IICCMER la Editura Omnium și este disponibil în librării și online aici.

 

Recenzii

A fost ca-n filme putea prea bine să aibă titlul Mai ceva ca-n filme, pentru că îl face pe cititor să urmărească cu sufletul la gură cum uneori realitatea bate ficțiunea. Este o poveste adevărată despre bani, despre îmbogățirea incredibilă a unui om prin satisfacerea nevoii de divertisment a unui popor frustrat.” (Aurora Liiceanu, psiholog)

„Acum, după ce am citit A fost ca-n filme, am înțeles ce mașinărie tainică se construise în spatele acestui fenomen.” (Corneliu Porumboiu, regizor)

A fost ca-n filme este povestea unei « afaceri » care a adus împreună nevoia de escapism a unei societăți amorțite și dorința Securității de a profita direct de pe urma interdicțiilor impuse românilor.” (Cosmin Popa, istoric)

 

Despre autori

Liviu Tofan a lucrat 20 de ani în redacția românească a Radio Europa Liberă, între 1973 și 1994, avansând de la redactor de știri la șef al secției de știri și director-adjunct. Este autor de cărți și realizator de filme documentare.

Stejărel Olaru este istoric și autor al mai multor volume de istorie a regimului comunist din România și a serviciilor secrete românești.

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.