Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vă invită marți, 28 mai 2024, de la ora 13.30, la evenimentul de lansare a monumentalei ediții anastatice a revistei exilului românesc parizian L’Alternative. Dosarul România. Criză și represiune. Pentru drepturile și libertățile democratice în Europa de Est (supliment la numărul 20 din 1983), sub coordonarea Lilianei Corobca, expert IICCMER.
Evenimentul are loc la Biblioteca Academiei Române, Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” (Calea Victoriei nr. 125), în prezența unor invitați de seamă precum acad. Ioan-Aurel POP, Președintele Academiei Române, Gabriel ANDREESCU, Magda CÂRNECI, Radu FILIPESCU, Raluca LAZAROVICI VEREȘ (editor), Dinu ZAMFIRESCU, cu un mesaj de la Geneva din partea renumitului medic psihiatru Ion VIANU. Moderator: Adrian NICULESCU, Vicepreședinte IICCMER.
Numărându-i, de-a lungul existenței, printre editori și colaboratori pe Mihnea Berindei, Monica Lovinescu, Paul Goma, Anne Colas, Francois Maspero ș.a., acest prețios document istoric este „un adevărat manual de istorie necenzurat și neinstrumentalizat, pentru cei care au trăit în Republica Socialistă România și, mai ales, pentru urmașii lor” (editura Ratio et Revelatio).
Ediția a fost îngrijită de Raluca Lazarovici Vereș, traducere din limba franceză de Raluca Lazarovici Vereș și Florina Dometi, cu o prefață de Adrian Niculescu și ilustrații de Mihai Stănescu.
Din cuprins: „Nașterea unei rezistențe”, „Pentru un sindicalism liber. Opoziția muncitorească 1978-1980”, „Represiuni”, „Emigrația”, „Minoritățile naționale”, „Intelectualii și Puterea”, „Cultul personalității”, „Criza și răspunsurile Puterii”, „Românii vorbesc românilor”.
„Miza acestei ediții anastatice, cu suport lingvistic pentru publicul-țintă românofon, este ca, la 34 de ani de la căderea comunismului și la aniversarea a 40 de la apariție, cititorul din România să aibă acces la o perlă bibliografică rară, oglindă a realităților țării, așa cum le vedeau și le trăiau atunci exilații români de la Paris și nu numai, în anii deceniului care s-a încheiat cu cea mai sângeroasă revoluție din Blocul de Est” (Raluca Lazarovici Vereș, editura Ratio et Revelatio, și Liliana Corobca, IICCMER).
Volumul România. Criză și represiune. Pentru drepturile și libertățile democratice în Europa de Est poate fi achiziționat online aici și din librării.
Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.