Urmare a unei sesizări primite de IICCR în primăvara acestui an, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a demarat o investigaţie în cazul execuţiei lui Iosif Orşa din Glodghileşti, comuna Burjuc (judeţul Hunedoara).

Iosif Orşa

În conformitate cu misiunea sa, IICCR a demarat o investigaţie cu privire la condiţiile în care a decedat Iosif Orşa din Glodghileşti, comuna Burjuc (judeţul Hunedoara). Iosif Orşa a fost executat pe 11 februarie 1950, în spatele casei, de către doi ofiţeri de Securitate. Orşa urma să cunune duminică (12 februarie 1950) o pereche de tineri din sat.

Pentru continuarea cercetărilor în acest caz, din partea IICCR s-a deplasat la faţa locului o echipă formată din experţi şi arheologi, în perioada 2-4 iulie 2007. La acţiune au mai participat un procuror militar şi medici legişti.

Specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România au scos la iveală rămăşiţele săteanului împuşcat la 11 februarie 1950 de către Securitate. Pentru prima dată de la debutul investigaţiilor de acest fel întreprinse de IICCR, a fost descoperit glonţul cu care victima a fost executată. Este vorba despre un glonţ de 7,62 mm, găsit în zona abdominală.

În urma documentării la Primăria Burjuc, cercetătorii IICCR au descoperit că Iosif Orşa s-a născut la 16 martie 1901. De asemenea, investigatorii au constatat că, abia după 7 ani de la moarte, decesul a fost înregistrat în scripte de autorităţi prin sentinţa civilă nr. 713/1956 a Tribunalului Popular din comuna Ilia, judeţul Hunedoara. Unul dintre cei doi autori ai crimei, un anume Şindrea, a lucrat în anii ‘ 60- ’ 70 la primăria Zam, din aceeaşi regiune.

Cercetările vor continua în acest caz, urmând a fi studiate documente de la Arhivele Naţionale şi de la CNSAS. De asemenea, se va face analiza balistică a glonţului pentru întregirea dosarului.

Iosif Orşa

Execuţiile sumare