Între 12-14 iulie vor avea loc la Făgăraş şi Sâmbăta de Sus lucrările Simpozionului Internaţional Forme de represiune în regimurile comuniste.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Culturală „Negru Vodă” din Făgăraş, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Universitatea de Arte din Bucureşti, Asociaţia Culturală „Mozaic” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.

Simpozionul va încununa un complex proiect de cercetare, început în 2004, care va avea ca finalitate înfiinţarea Memorialului Rezistenţei Anticomuniste din Ţara Făgăraşului. Locaţia acestuia va fi în complexul Cetăţii din Făgăraş, veche capitală a uneia din cele mai dinamice şi prospere ţări din istoria medievală a României, alături de Ţara Bârsei. Memorialul din Făgăraş se va alătura astfel Memorialului Victimelor ComunismuluişiRezistentei de la Sighetu Marmaţiei, primul muzeu românesc al memoriei colective a represiunii comuniste.

Cetatea Făgăraşului, monument istoric de secolul al XIV-lea, a fost timp de peste un deceniu, închisoare pentru membrii instituţiilor de ordine publica şi siguranţă naţională ale statului român, arestaţi după 1948, pentru cei din grupul mişcării locale de rezistenţă armată anticomunistă din munţi, cât şi pentru opozanţii diverselor acţiuni de instalare a controlului şi puterii comuniste în zonă.

La simpozion vor participa un număr de aproximativ 50 de specialişti în istorie recentă din România, din Germania, Republica Moldova, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Statele Unite ale Americii şi Canada. Lucrările simpozionului vor gravita în jurul unor subiecte precum metode şi modele utilizate în structurile concentraţionare, profile de torţionari şi mărturii din universul suferinţei victimelor rezistenţei anticomuniste, destinul unor grupuri şi categorii sociale – de la ţărani la elevi, de la preoţi catolici la populaţia dislocată din motive politice, de la simpatizanţii rezistenţei armate până la deţinuţii care şi-au pierdut viaţa în această închisoare. Experienţele rezistenţei anticomuniste româneşti vor putea fi completate prin comparaţie cu cele ale altor ţări ce au trăit într-o istorie paralelă.

Simpozionul este, în egală măsură, şi o încercare de a reconstitui o pagină tulbure din istoria comunităţilor făgărăşene, prin refacerea identităţii acestora în lumina celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut, lipsită, pentru moment, de documente publice cu valoare de adevăr. După acest simpozion Muzeul Ţării Făgăraşului ne va îmbogăţi cu al doilea Memorial, dedicat amintirii acelor membri ai comunităţilor locale energice şi demne ca şi celor care, din diverse raţiuni ale comunismului totalitar, au fost încarceraţi pentru vina de a fi aparţinut unei lumi normale.

Persoane de contact:
Cosmin Budeancă. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (0740.454.916)
Florentin Olteanu, Fundaţia Culturală „Negru Voda”, Făgăraş (0723.377.797)