Astăzi, 9 august 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o sesizare privind faptele săvârşite de către Gheorghe Enoiu, col.(r), fost ofiţer în cadrul Departamentului Securităţii Statului.

Motivaţia acţiunii penale relevă fapte incriminate de către legislaţia internă şi internatională în categoria crimelor împotriva umanităţii. În activitatea sa de ofiţer activ al Securităţii, Gheorghe Enoiu se face vinovat de cercetare abuzivă a unui mare număr de persoane pe o perioadă cuprinsă între 1950 şi, direct sau prin subordonaţii săi, 1989.

Anchetele conduse de Gheorghe Enoiu se desfăşurau prin utilizarea celor mai crude şi brutale tratamente din repertoriul metodelor de tortură: izolarea şi înfometarea, bătaia la tălpi şi pe capre, bătaia la testicule, bătaia cu sacul de nisip precum şi alte metode de tortură specifice perioadei: manejul, cuierul etc.

Gheorghe Enoiu s-a distins încă de la începutul activităţii sale ca un anchetator eficient, fiind, printre alţii, membru în echipa care l-a interogat pe Lucreţiu Pătrăşcanu, fost lider al Partidului Comunist Român. S-a distins şi cu ocazia anchetării studenţilor arestaţi în urma mişcărilor studenteşti din 1956. După 1960, a lucrat ca ofiţer anchetator în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti.

Potrivit Hotărârii de Guvern 1724 din 21 decembrie 2005, IICCR este abilitat să efectueze investigaţii cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept. IICCR solicită tragerea la răspundere penală a fostului ofiţer de securitate Gheorghe Enoiu, inclusiv degradarea militară a acestuia, în temeiul prevederilor Codului Penal şi corespunzător gravităţii faptelor. În sprijinul sesizării penale sunt anexate elemente de probatoriu, conţinând numele a 70 de persoane care au avut de suferit din pricina relelor tratamente la care au fost supuse şi 4 interviuri directe, din care rezultă cruzimea deosebită cu care Gheorghe Enoiu îşi tortura victimele.

IICCR consideră că săvârşirea în formă continuată, timp de aproape 40 de ani, a infracţiunilor de gravitate deosebită menţionate în sesizarea depusă, având în vedere şi cirumstanţele agravante, îndreptăţeşte şi cererea de ridicare a termenului de prescripţie a răspunderii penale corespunzător actualei legislaţii, conform cu prevederile art. 221 şi următoarele din Codul de Procedură Penală.