Proiectul a avut ca scop o mai bună cunoaştere a perioadei 1944-1989 de către studenţi, pentru a-i determina să reflecteze asupra caracterului ilegitim şi criminal al regimului comunist din România.

Obiectivul organizării acestei universităţii de vară a fost acela de a oferi o mai bună cunoaştere a trecutului comunist în vederea înţelegerii aprofundate a realităţii prezente. Contactul cu trecutul a fost realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe dea altă parte, prin intermediul lectorilor, personalităţi marcante ale României post-decembriste şi istorici specializaţi pe perioada comunistă.

Universitatea de vară s-a desfăşurat la Râmnicu Sărat în perioada 24-31 august 2007. Numărul de participanţi a fost de 30 de persoane.

Grupul ţintă al proiectului a fost reprezentat de studenţii cu vârste cuprinse între 19-25 de ani, din anii I-V de la facultăţile de istorie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalistică, litere, drept, din unităţile de învăţământ superior din România şi Republica Moldova.

Toate costurile legate de participarea la Universitatea de Vară (transport, cazare, masă) au fost suportate de IICCR.

Parteneri media: Academia Catavencu, Cotidianul, Idei in Dialog, Memoria – Revista gandirii arestate, RFI

Regulament 

Programul „Univesităţii de Vară” de la Râmnicu Sărat