La data de 8 iulie 2008, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a depus o sesizare penală privind 67 de persoane (foşti securişti, activişti de partid şi informatori) care, în opinia noastră, sunt pasibile de a fi săvârşit acte de terorism prin răpirea şi torturarea cunoscutului disident Vasile Paraschiv, precum şi de utilizarea psihiatriei pentru reprimarea sa, de supunerea lui la tratamente crude, inumane şi degradante, timp de 26 de ani, pentru atitudinea şi convingerile sale anticomuniste. 

Sesizarea noastră penală arată faptul că toate abuzurile grave şi persecuţiile pe care le-a suferit Vasile Paraschiv au fost cauzate exclusiv de atitudinea sa critică şi de opoziţie faţă de regimul comunist, şi de dorinţa sa de a-i fi respectate drepturile şi libertăţile fundamentale (libertatea conştiinţei, libertatea individuală şi siguranţa persoanei, dreptul de asociere în organizaţii sindicale, dreptul la liberă circulaţie). Pentru atitudinea sa curajoasă, acesta a fost supus unor presiuni care caracterizează terorismul de stat din România comunistă. În fapt, între altele, Vasile Paraschiv a fost răpit de pe stradă în trei rânduri, în perioada 1979-1989, dus de Securitate în locaţii deocamdată neidentificate, unde a fost torturat (a fost lovit cu pumnul în faţă, stomac şi ficat, a fost lovit cu săculeţul de nisip în cap şi bătut cu bastonul de cauciuc la tălpi). 

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus „neînceperea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor care au format obiectul sesizării lui Vasile Paraschiv, întrucât din actele premergătoare efectuate a rezultat că răspunderea penală pentru infracţiunile sesizate este înlăturată prin împlinirea prescripţiei”. Documentul este semnat de şeful Secţiei – procurorul Marius Iacob şi de către procurorul Iuliu Molcuţ, acelaşi procuror care l-a disculpat pe Ion Iliescu în dosarul mineriadei. 

Considerăm că aceşti procurori se folosesc de încadrări juridice eronate pentru a refuza să lucreze în dosarele privind crimele şi abuzurile Securităţii. In opinia noastră, aceştia se fac părtaşi la ele. 

Marius Oprea 
Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România