Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare din Cehia a organizat pe 10-11 noiembrie 2008, la Praga, workshop-ul internaţional „Platforma conştiinţei şi memoriei europene”, o întâlnire a reprezentanţilor principalelor organisme europene care se ocupă cu studierea istoriei recente pe continent. Directori şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, dar şi ambasadori, miniştri de externe şi parlamentari din Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria au participat la dezbaterile privind înfiinţarea unei platforme europene pentru o mai bună coordonare internaţională a activităţii de cercetare şi aducere aminte a crimelor comise de regimurile totalitare din Europa secolului XX.
România a fost reprezentată de trei cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (Luciana Jinga, Alin Mureşan şi Ştefan Bosomitu) şi de directorii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dr. Ladislau Csendes şi Laura Stancu. În urma discuţiilor şi negocierilor din cadrul workshop-ului, participanţii au acceptat o formă preliminară de acord asupra unor probleme ce privesc obiectul de activitate şi cadrul legislativ în care va funcţiona viitoarea platformă. Reprezentanţii României au propus ca dată pentru începerea perioadei de cercetare Revoluţia Bolşevică din 1917, precum şi acceptarea statelor nemembre ale Uniunii Europene în cadrul platformei.
De asemenea, s-a stabilit un grup operativ permanent, format din reprezentanţi ai majorităţii ţărilor participante, care vor negocia în lunile ce urmează paşii care trebuie făcuţi pentru concretizarea platformei.
Concluzii workshop
descarcă document (PDF)