Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România propune un proiect de Lege privind pensiile unor responsabili ai regimului comunist implicaţi în acte de represiune pe motive politice

Luni, 2 iunie 2008, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a înaintat la Cancelaria Primului – Ministru proiectul de Lege privind pensiile unor responsabili ai regimului comunist implicaţi în acte de represiune. 

Proiectul de lege are în vedere sancţionarea responsabililor regimului comunist care, deţinând funcţii în aparatul de partid şi de stat, au lezat grav drepturile şi libertăţile omului, punând în practică politica represivă a regimului totalitar. Înţelegem prin responsabili ai regimului comunist persoanele cu responsabilităţi în aparatul de partid şi de stat (activişti de partid, magistraţi, ofiţeri ai Ministerului de Interne – Securitate, Miliţie, Penitenciare – şi ai Apărării) care, prin acţiunile lor, au aplicat politica represivă a regimului comunist . 

Actul normativ propune stabilirea cuantumului pensiei la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară pentru persoanele enumerate mai sus. 

Conform propunerii avansate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, sumele rezultate din reducerea pensiilor foştilor responsabili ai regimului comunist, găsiţi vinovaţi pentru abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor omului, se constituie într-un fond de rezervă alocat victimelor comunismului.