În intervalul 5-6 iunie 2008, dl. Marius Oprea, preşedinte al IICCR, a participat la Conferinţa Internaţională Fall of the Berlin Wall: from Budapest to Vilnius, care a avut loc la Vilnius (Lituania).

Conferinţa a fost dedicată celei de a douăzecea aniversări a Mişcării de Independenţă din Lituania – Sajudis –, a Fronturilor Populare din Estonia şi Letonia, precum şi celei de a patruzecea aniversări a Primăverii de la Praga. 

Lucrările Conferinţei au fost deschise de Excelenţa Sa, Valdas Adamkus, preşedintele Republicii Lituania. Printre oaspeţii onorofici la eveniment s-au numărat prof. Vytautas Landsbergis, fostul conducător al Sajudis, fost preşedinte al Lituaniei şi actualmente membru al Parlamentului European, Dr. Arnold Rüütel, fost preşedinte al Estoniei, Jón Baldvin Hannibalsson, fost ministru de externe al Republicii Islanda, Uffe Ellemann-Jensen, fost ministru de externe al Danemarcei. 

Principalele teme abordate de conferenţiari au vizat mişcarea de eliberare a naţiunilor în totalitarism, perestroika, acţiunile Federaţiei Sindicatelor Poloneze Solidarność, rezistenţa armată împotriva ocupaţiei sovietice, Revoluţia Maghiară din 1956, Primăvara de la Praga (1968).

Vineri, 6 iunie, a fost organizată o masă rotundă la care au participat reprezentanţi din partea Lituaniei, Suediei, Statelor Unite ale Americii, Republicii Belarus şi Republicii Georgia. Tema generală de discuţie a fost axată pe aspecte legate de eliberarea de sub regimurile totalitare – semnificaţii şi consecinţe în Europa şi în lume.

Lucrarea domnului Marius Oprea, When Statues are Burning – Communism in Romania, from Murder to Suicide / Când statuile ard – comunismul în România, de la crimă la sinucidere, a vizat specificul mecanismului de funcţionare a regimului comunist şi abuzurile comise, precum şi parcursul „democraţiei originale” instaurate după Decembrie 1989. Lucrarea a insistat asupra necesităţii condamnării faptelor comise prin adoptarea unor măsuri, la nivelul Parlamentului European, care să vizeze considerarea crimelor şi abuzurilor regimului comunist drept crime împotriva umanităţii.