Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), înfiinţat prin H.G. nr. 1724 din 21 decembrie 2005, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Guvernului României, are drept scop investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de către instituţia noastră este şi acela de a identifica locurile unde sunt înhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte de către Securitate, de obicei prin torturi urmate de împuşcare. Victimele au fost identificate în urma cercetărilor noastre în arhivă şi pe teren, inclusiv pe baza mărturiilor orale ale unor persoane contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile. În opinia noastră, numărul acestor victime se situează în jurul a 10.000 de persoane.

În baza unei solicitări primite de IICCR din partea rudelor lui Simion Mureşan, Institutul a demarat cercetarea faptelor şi împrejurărilor în care acesta a fost ucis, precum şi procedurile de exhumare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Simion Mureşan s-a născut la 12 octombrie 1873 în satul Sântejude Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj şi a fost ucis de Securitate în 5 octombrie 1949 pentru că a adăpostit trei partizani din Organizaţia anticomunistă Partizanii Regelui Mihai.

Acţiunea de exhumare va avea loc joi, 22 octombrie 2009, în satul Sântejude Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj.

Pentru detalii despre acţiune

Marius Oprea, Preşedinte al IICCR 
0723-166.423

Gheorghe Petrov, Arheolog
0731-440025

Cosmin Budeancă, Şef Serviciu muzee-memorie, IICCR
0728-040876

*

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), înfiinţat prin H.G. nr. 1724 din 21 decembrie 2005, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Guvernului României, are drept scop investigarea ştiinţifică şi identificarea crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

În baza unei solicitări primite de către IICCR din partea rudelor lui Simion Mureşan, Institutul a demarat o serie de cercetări de teren, în urma cărora a fost identificat locul în care a fost înhumat Simion Mureşan, împuşcat de Securitate la 5 octombrie 1949. Acţiunea de exhumare a avut loc joi, 22 octombrie 2009, în satul Sântejude Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj, iar osemintele au fost găsite la ora 12.00.

Pentru detalii despre acţiune:

Marius Oprea, Preşedinte al IICCR 
0723-166.423

Gheorghe Petrov, Arheolog
0731-440025

Cosmin Budeancă, Şef Serviciu muzee-memorie, IICCR
0728-040876