Arhivele Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Grupul pentru Dialog Social şi Fundaţia „Konrad Adenauer” prezintă „Comunismul românesc în imagini”.

Pornind de la premisa că documentele perioadei comuniste constituie obiectul accesului egal şi neîngrădit, Arhivele Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Grupul pentru Dialog Social şi Fundaţia „Konrad Adenauer” prezintă miercuri, 28 octombrie 2009, ora 17:00, „Comunismul românesc în imagini”, grupaj de evenimente ce include lansarea unei noi serii defotografii din Fototeca online a comunismului românesc, dezbaterea „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială” şi o expoziţie cuprinzând fotografii din perioada comunistă.

Miercuri, 28 octombrie 2009, începând cu ora 17:00, la sediul Grupului pentru Dialog Social se va desfăşura evenimentul intitulat „Comunismul românesc în imagini”. Sub acest generic, sunt reunite trei evenimente:

  • lansarea unei noi serii de fotografii din Fototeca online a comunismului românesc, proiect iniţiat în 2008 de către Arhivele Naţionale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi care, cu această ocazie, aduce la lumină un număr de încă aproximativ 2.500 fotografii, care vin să se adauge celor circa 1.500 prezentate publicului la finele anului trecut; Fototeca online va fi accesibilă pe site-urile webale Arhivelor Naţionale şi Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (www.arhivelenationale.ro şi www.crimelecomunismului.ro), cu titlu gratuit, oricărui utilizator internet.
  • dezbaterea intitulată „Chipurile din spatele imaginilor. Comunismul românesc între reprezentare oficială şi memorie socială”, cu participarea unor specialişti în studierea comunismului românesc;
  • o expoziţie ce va cuprinde fotografii din perioada comunistă, depistate în fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi în alte fonduri ale instituţiilor /organizaţiilor statului comunist; acestea vor fi grupate pe tematici, precum intrarea Armatei Roşii în Bucureşti; vacanţele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej; Nicolae Ceauşescu ca vânător, la 1976; răscoale ţărăneşti anticomuniste etc.

Proiectul Fototeca online a comunismului românesc a fost demarat ca urmare a unui interes totmai mare din partea publicului privind regimul comunist din România şi din cauza accesului dificil, prea multă vreme, la sursele fotografice pentru perioada respectivă. Precizăm că proiectul a fost iniţiat de Arhivele Naţionale ale României şi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România prin încheierea, la 14 noiembrie 2008, a unui protocol de colaborare în acest sens.