Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de către instituţia noastră este şi acela de a identifica locurile unde sunt înhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte de către Securitate, de obicei prin torturi urmate de împuşcare. Victimele au fost identificate în urma cercetărilor noastre în arhivă şi pe teren, inclusiv pe baza mărturiilor orale ale unor persoane contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile. În opinia noastră, numărul acestor victime se situează în jurul a 10.000 de persoane.
În baza unei solicitări primite de către IICCR din partea doamnelor Bratu Alina şi Ecaterina Mînja, descendentele lui Petru Vitan, Institutul a demarat procedurile de exumare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Acţiunea de exhumare va avea loc miercuri, 6 mai 2009.
Vitan Petru, poreclit Gheberici, s-a născut la 7 februarie 1917 în comuna Sălaşu de Sus, jud. Hunedoara. Potrivit informaţiilor din Arhiva fostei Securităţi, acesta ar fi fost membru al Mişcării Legionare, unde a deţinut funcţia de şef de cuib. În 1948 a intrat alături de alte persoane în organizaţia de rezistenţă numită Liga Partizanilor Români din Haţeg (în care erau majoritatea foşti membri P.N Ţ.), condusă de inginerul Lazăr Caragea, care s-a opus instaurării regimului comunist în România. Organizaţia a activat în zona satelor aparţinătoare comunelor Pui şi Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara, precum şi în zonele muntoase din apropiere.
În dimineaţa zilei de 21 noiembrie 1952, împreună cu un alt partizan, Nandra Iosif, se aflau ascunşi într-un bordei săpat în pământ, situat undeva în Părăul Fădiţăului, între dealurile de la nord-est de satul Băieşti, comuna Pui, judeţul Hunedoara, la o distanţă de circa 3 km faţă de aşezare.
Locul a fost înconjurat de cadre operative de la Securitatea din Hunedoara, care au deschis focul în momentul când Nandra Iosif a ieşit afară din bordei, rănindu-l pe acesta şi omorându-l pe Vitan Petru. După unele informaţii, securiştii au mai aruncat şi o grenadă asupra cadavrului. Potrivit informaţiilor din Arhiva fostei Securităţi cel care ar fi tras a fost colegul său Petru Vitan, care ulterior s-a sinucis. Această versiune vine în contradicţie cu mărturia lui Nandra Iosif despre ceea ce s-a întâmplat atunci.
În aceeaşi zi, doi fraţi ai lui Vitan Petru au fost aduşi cu forţa pentru a-l îngropa într-o groapă făcută la mică distanţă de locul unde a fost ucis. Abia după 1989 familia a îndrăznit să pună o cruce din lemn în locul unde a fost înhumat.
Nandra Iosif, martor ocular la eveniment este încă în viaţă şi poate relata despre cele întâmplate în urmă cu aproape 57 de ani.
Considerăm că demersul nostru de exhumare a lui Vitan Petru este unul legal şi moral, în conformitate cu atribuţiile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
Pentru detalii despre acţiune
Marius Oprea
Preşedinte IICCR
0723-166.423
Gheorghe Petrov,
Arheolog
0731-440025
Cosmin Budeancă
Şef serviciu IICCR
0728-040876