Editura Polirom şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) vă invită la lansarea celei de-a doua ediţii a volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu de Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Pleşa şi Sorin Andreescu.

Evenimentul va avea loc luni, 6 aprilie, ora 17.00, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (Bulevardul Elisabeta, nr. 48). Vor prezenta cartea: Marius Oprea, preşedintele IICCR, Radu Ioanid, membru al Consiliului IICCR, istoric (Washington DC), Dorin Dobrincu, coordonator al Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România.

Cu ocazia lansării, IICCR va decerna Diplome de Onoare pentru sprijinirea studierii regimului totalitar comunist şi pentru consolidarea valorilor democratice şi civice în rândul tinerei generaţii din România următoarelor persoane:

  • Jeri Guthrie-Corn, Chargé d’Affaires, Ambasada SUA la Bucureşti
  • Jaap L. Werner, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti
  • Roland Lohkamp, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Germaniei la Bucureşti
  • Holger Dix, Director al Fundaţiei Konrad Adenauer în România
  • Liliana Preoteasa, Director General în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării
  • Doru Dumitrescu, Inspector General în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Volumul va fi lansat şi joi, 9 aprilie, ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. 

În anul şcolar 2008-2009, peste 2000 de elevi, din 167 de licee, au optat pentru cursul pilot O istorie a comunismului din România. IICCR estimează că în anul şcolar 2009-2010 peste 8000 de elevi vor opta pentru acest curs şi vor folosi manualul aferent. În 2008, 100 de profesori au participat la cursuri de specializare în didactica predării comunismului organizate de IICCR la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara. Alţi 200 de profesori vor beneficia de astfel de formări în cursul anului 2009. 

O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu a apărut cu sprijinul Fundaţiei KONRAD ADENAUER, al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti şi al Ambasadei SUA la Bucureşti.