Miercuri, 18 martie 2009, sub titulatura “European Conscience and Crimes of Totalitarian Communism: 20 years after”, preşedinţia cehă a Uniunii Europene a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles audierea publică pe marginea Declaraţiei de la Praga, adoptată de către Senatul Republicii Cehe la 3 iunie 2008. 

Prague Declaration Public Hearing EP, 18.03.2009
pdf descarcă document (PDF)

Participanţi au fost reprezentanţii instituţiilor abilitate să cerceteze trecutul recent din mai multe state europene, între care Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare din Republica Cehă, Comisia Internaţională pentru Evaluarea Crimelor Regimurilor de Ocupaţie Nazistă şi Comunistă din Lituania, Institutul de Istorie Contemporană din Franţa, etc. Din partea IICCR a participat o delegaţie condusă de preşedintele Institutului, domnul Marius Oprea, al cărui mandat a fost acela de a prezenta experienţa românească în această privinţă, de a dezbate şi propune amendamente pentru textul Declaraţiei şi de a susţine acest demers în vederea adoptării documentului şi la nivelul Parlamentului European. Concluzia generală a audierilor a punctat necesitatea adoptării unei astfel de declaraţii la nivel comunitar. În acest sens, Declaraţia a rămas deschisă pentru noi amendamente şi semnături de susţinere, care se pot face la adresa http://praguedeclaration.org. 

De asemenea, în dimineaţa aceleiaşi zile, la iniţiativa europarlamentarului român Laszlo Tokes, a avut loc şi conferinţa “Facing the Communist Past”, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce ţin de analiza şi condamnarea juridică a crimelor şi abuzurilor săvârşite în timpul regimului comunist. 

Conference: Facing the Communist Past, 18.03.2009
pdf descarcă document (PDF)