Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Mănăstirea „Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus, Asociaţia Culturală „Mozaic” Cluj-Napoca, organizează în perioada 25 – 28 iunie 2009 ediţia a IV-a a simpozionului internaţional de la Făgăraş-Sâmbăta de Sus.

Ediţia din acest an reprezintă o continuare a demersurilor începute în 2006, de a pune în discuţie trecutul recent, şi de a oferi istoricilor şi cercetătorilor români şi străini un cadru de dialog pe probleme de istorie recentă. Deoarece anul acesta se împlinesc 20 de ani de la căderea regimurilor comuniste, tema generală a simpozionului este: „Sfârşitul regimurilor comuniste. Cauze, desfăşurare şi consecinţe”. Tematicile abordate sunt: ipostaze ale comunismului românesc; sfârşitul regimului comunist din România; consecinţele căderii regimului comunist în România; istoria comunismului în postcomunism; comunism şi postcomunism pe plan internaţional. 

La lucrările simpozionului vor participa istorici din ţară şi din străinătate (Bulgaria, Slovenia, Serbia, Stalele Unite ale Americii, Republica Moldova).

Un alt scop al proiectului este acela de a atrage atenţia asupra proiectului muzeal „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului”. 

Simpozionul beneficiază de susţinere financiară din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Consiliului Judeţean Braşov, Primăriei şi Consiliului Local Făgăraş. 

Pentru detalii suplimentare:

Cosmin Budeancă (Şef serviciu Muzee-Memorie în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România)

Florentin Olteanu (Preşedinte Fundaţia „Negru Vodă” Făgăraş)