Verificând o informaţie obţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cotidianul “Evenimentul Zilei” a confirmat că fostul ofiţer de Securitate, colonelul în rezervă Gheorghe Enoiu a încetat din viaţă. IICCMER a făcut încă din anul 2007 o plângere penală împotriva lui Gheorghe Enoiu, pentru activitatea acestuia în cadrul Securităţii, ca anchetator şi şef al Secţiei Anchete Penale. În august 2010, IICCMER a trimis noi probe la Parchetul General şi a cerut informaţii despre stadiul anchetei. Parchetul nu a răspuns solicitării şi nu se cunoaşte dacă ancheta penală a înaintat în vreun fel. Au fost irosiţi astfel aproape patru ani în ceea ce ar trebui să fie o obligaţie morală şi juridică pentru toţi cei care consideră regimul comunist drept unul ilegitim şi criminal. 

Gheorghe Enoiu nu a fost, nu este ultimul dintre torţionarii securişti care au continuat să beneficieze în ultimele două decenii de o impunitate generos remunerată prin pensii extravagante care îi sfidează pe toţi cei care au suferit în perioada comunistă. IICCMER va continua acţiunile de sesizare a justiţiei referitoare la aceste persoane şi va continua să publice în publicaţii academice, pe site-ul său şi în mass-media informaţii şi analize pe acest subiect.

În scrisoarea adresată Parchetului, Institutul a cerut judecarea lui Gheorghe Enoiu „ca un semn că statul de drept îşi face datoria faţă de cetăţenii săi şi îşi arată respectul faţă de victimele regimului totalitar comunist”. Motivându-şi decizia, IICCMER arăta că „Din poziţia sa, Enoiu a fost implicat în unele dintre cele mai importante anchete din anii ’50 şi ’60, fiind responsabil, printre altele, pentru incriminarea membrilor unor grupări de rezistenţă anticomunistă sau a studenţilor care au participat la protestele din a doua parte a anilor ’50. În toată activitatea sa, Enoiu s-a remarcat prin metodele brutale de anchetă, bazate pe tortură fizică şi psihică, fiind exponenţial prin poziţie instituţională şi mod de acţiune pentru aparatul represiv al regimului comunist”. 

Conducerea IICCMER

Pentru mai multe detalii legate de iniţiativele IICCMER în cazul Gheorghe Enoiu:

Cine a fost Gheorghe Enoiu 
Noi informatii despre Gheorghe Enoiu 
Gheorghe Enoiu trimis în justiţie