Subiectul conferinței reprezintă o încercare temerară de a investiga memoria unei categorii distincte a emigranților din timpul Războiului Rece, cea a camionagiilor români din America de Nord. Domeniul transportului, îndeosebi cel pe distanţe lungi, de frontieră, este un univers cu o dimensiune nu doar etnografică, ci şi una de determinare etnică şi ideologică, mai ales odată cu valurile de migraţie ale celui de-al Doilea Război Mondial.
„Este o istorie povestită din gură în gură, o poveste autentică despre cea mai mare oroare a comunismului care este dezrădăcinarea, emigraţia forţată cu preţul vieţii şi compromiterea familei de acasă. Este vorba până la urmă de dizlocarea comunităţii organice, atunci când statul – ca formă de organizare politică modernă, se întoarce împotriva individului. <<Highway 87>>, autostrada care coboară dinspre Montreal spre New York, e doar un studiu de caz; pe acolo trec convoaie de camioane conduse mai nou în America de azi de şoferi imigranţi, mulţi fiind originari din Europa de est, şi mai ales din România”, spune istoricul Gabriel Marin.
„Am călătorit aproape un an cu aceşti camionagii în Canada şi SUA, conducând eu însumi un camion, având această pasiune, dar făcând zilnic, ca un antropolog, acea observaţie participativă pentru a descoperii şi înţelege viaţa imigrantului. Le-am ascultat poveştile lor anonime prin staţia radio, le-am luat interviuri, şi, mai târziu, am propus un proiect despre memoria truckerilor est-europeni“, completează cercetătorul.
Dr. Gabriel Marin a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti în 1997. Studii în Federatia Rusă şi Ungaria, la Universitatea de stat din Moscova şi Etvos Lorand din Budapesta. După intrarea la Şcoala doctorală francofonă din Bucureşti, şi-a continuat studiile în Canada, unde şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Laval (2004). Din 2006 este profesor la Universitatea Ottawa şi Royal Miltary College of Canada. Autor al volumului Apprendre l’histoire à l’école communiste. Mémoire et crise identitaire à travers les manuels scolaires roumains, l’Harmattan, Paris, 2012. În prezent, Dr. Gabriel Marin este director în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.