Bucureşti, 11 decembrie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a oferit marţi, 10 decembrie, în cadrul unei dezbateri intitulate „După 24 de ani: Nu este prea târziu pentru a se face dreptate”, diplome de onoare personalităţilor şi organizaţiilor care au sprijinit Institutul de-a lungul activităţii sale.  

Evenimentul s-a concentrat pe o retrospectivă a demersurilor Institutului din acest an de a-i trimite în faţa justiţiei pe responsabilii comunişti, precum şi o prezentare a proiectelor viitoare. La întâlnire au luat parte partenerii permanenţi ai Institutului, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, ai misiunilor diplomatice şi ai mass-media, angajați și colaboratori ai IICCMER, care au discutat cele mai bune direcţii comune de acţiune pentru continuarea susţinută a activităţii în domeniul analizei regimului comunist şi pentru menţinerea în conştiinţa publică a consecinţelor acestuia. La dezbatere au participat Andrei Muraru, președinte executiv al IICCMER, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER, Călin Popescu-Tăriceanu, Senator, Prim-Ministru al României între 2004 și 2008, Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundației Konrad Adenauer România și Republica Moldova, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Claudiu Pândaru, director editorial al cotidianului Gândul, Liviu Mihaiu, director al postului de radio Guerrilla și Stelian Tănase, membru al Consiliului Științific al IICCMER.

„Am încheiat un an greu, dar cu rezultate notabile pentru noi. Chiar și după atâția ani de tăcere, ”Dosarul Torționarilor” a devenit un subiect, pentru că este o acută nevoie de justiție. Până ieri nu aveam, chipurile, voință și ne-au trebuit doar câteva săptămâni de vară ca să ne convingem. Până ieri nu aveam, chipurile, lege și ne-au trebuit doar câteva săptămâni de vară ca să o aplicăm. În definitiv, important este ca mecanismul să funcționeze în continuare, să-i putem identifica pe responsabilii comuniști și ca ei să ajungă în instanță. Un motiv de mândrie este că, în toată această perioadă, nu am fost singuri. Ne-au fost alături oameni, organizații și instituții, pe care i-am onorat în această seară.” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Între cei onoraţi în cadrul evenimentului s-au numărat domnul Emil Constantinescu pentru mesajul anticomunist cu care şi-a însoţit întreaga activitate, domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru decizia istorică de înfiinţare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, domnul Dragoş Petrescu, Preşedintele CNSAS,Fundaţia Konrad Adenauer, partenerul permanent al proiectelor IICCMER, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru sprijinul acordat IICCMER în activitatea de investigare şi sancţionare a crimelor comunismului. Au mai primit distincţii domnul Sorin Cîrjan, viceprimar al Municipiului Râmnicu Sărat, la care s-au adăugat ziarul Gândul, agenţia Associated Press şi postul Radio Guerrilla pentru sprijinul acordat IICCMER în prezentarea către publicul larg a consecinţelor regimului comunist din România şi a faţetelor represiunii.

Pentru informaţii suplimentare despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi; persoană de contact Adriana Niculescu, e-mail: adrianna.niculescu@gmail.com, tel. +40 21 316 7565.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fosta închisoare pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului