Bucureşti, 12 decembrie 2013 – Președintele Institutului Memoriei Naționale (IPN), Domnul Łukasz Kamiński, însoțit de ambasadorul Poloniei la București, Excelența Sa, Domnul Marek Szczygieł au vizitat ieri, 11 decembrie 2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Vizita delegației poloneze marchează un pas important în consolidarea relațiilor dintre cele două instituții partenere, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Institutul Memoriei Naționale (IPN), în al căror obiect de activitate se înscriu investigarea şi denunţarea crimelor și abuzurilor politice săvârşite de regimurile comuniste.
Cu această ocazie, conducerile celor două instituții partenere au discutat despre posibilitatea susținerii reciproce în realizarea proiectelor şi acţiunilor de interes comun, printre care proiecte educaționale, proiecte memoriale și investigații.
Președintele Institutului Memoriei Naționale (IPN), Łukasz Kamiński, și-a arătat aprecierea față de eforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) din ultimul an de a-i aduce în fața justiției pe responsabilii comuniști. În acest context, Președintele Kamiński a propus conducerii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) efectuarea unei vizite de lucru a echipei de investigații la Varșovia.
„Institutul Memoriei Naționale este un model de bună practică pentru toate instituțiile de profil la nivel european. În cei 14 ani de funcționare, această instituție a reușit să aducă în fața justiției un număr impresionant de responsabili ai regimurilor nazist și comunist și să facă cunoscută la nivel european istoria dramatică a Poloniei din ultimii 60 de ani prin documentare, publicații și tehnici educaționale impresionante. Asumarea trecutului a devenit o politică de stat în Polonia, politicieni și reprezentanți ai societății civile deopotrivă considerând vitală cunoașterea acestui trecut pentru generațiile de astăzi. Îi suntem recunoscători Președintelui Łukasz pentru sprijinul și încrederea acordate instituției noastre și sperăm că România va împrumuta din experiența Poloniei în acest domeniu”, a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.
Din partea IICCMER la întâlnire au mai luat parte domnul Dinu Zamfirescu, Președinte al Consiliului științific al IICCMER și dra. Adelina Țînțariu, Director general adjunct.
Reamintim de asemenea că domnul Łukasz Kamiński a fost numit de Primul-ministru al României membru al Consiliului științific al IICCMER în data de 27 mai 2013.
IICCMER și IPN au relații de parteneriat începând cu septembrie 2008, când conducerile celor două instituții au semnat un acord de colaborare.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi; persoană de contact Adriana Niculescu, e-mail: adrianna.niculescu@gmail.com , tel. +40 21 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului