Miercuri, 9 octombrie 2013, reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), domnul Dan Ţălnaru, Director General, şi domnişoara Luciana Jinga, Şef serviciu – Analiza regimului comunist-politici educaționale și de memorie, au depus o coroană de flori în cadrul ceremoniei de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului din Bucureşti. La evenimentul prilejuit de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România au participat reprezentanţi ai Președinției, Guvernului, Corpului Diplomatic, organizaţiilor evreieşti şi ai altor organizaţii de profil.

În semn de respect faţă de memoria victimelor şi în concordanţă cu valorile care guvernează activitatea IICCMER, credem că este important să reflectăm împreună asupra greşelilor trecutului şi să ne asigurăm că acestea nu se vor mai repeta. În activitatea sa, IICCMER caută să facă cunoscute publicului larg toate faţetele represiunii, să cinstească şi să păstreze memoria victimelor, precum şi să-i identifice pe cei responsabili.

Începând cu 2004, statul român comemorează anual, pe 9 octombrie, Ziua Holocaustului. În urmă cu 71 de ani, pe 9 octombrie 1941, a început deportarea masivă a evreilor din Bucovina de Sud. În total, în următorii ani, peste 100.000 de evrei români din regiunile Bucovina şi Basarabia deportaţi în Transnistria (Ucraina de Sud) şi-au găsit sfârşitul. De asemenea, în Transnistria a fost deportată şi o parte a populaţiei de etnie romă.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România  „Elie Wiesel”.