Doina Cornea este una dintre personalităţile cunoscute din lumea disidenţei anticomuniste. Simbol al luptei contra totalitarismului, Doina Cornea s-a născut la 30 mai 1929, la Braşov. Pe lângă volume de traduceri-samizdat din limba franceză, „fabricate manual”, Doina Cornea s-a remarcat, în perioada 1982-1989, prin scrisorile (în jur de 31 de texte şi proteste) trimise la Radio Europa Liberă. Drept urmare, în 1983 a fost destituită de la universitate şi supusă unor interogatorii, bătăi, anchete şi chiar ameninţări cu moartea din partea organelor Securităţii. 

Curajul Doinei Cornea a fost acela de a intra, în mod public, în dialog cu Nicolae Ceauşescu, adică tocmai cu persoana care, reprezentând comunismul, era un simbol al dialogului imposibil. În timpul grevei muncitorilor din Braşov, din 15 noiembrie 1987, în semn de solidaritate cu evenimentele declanşate, Doina Cornea, împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste. Amândoi au fost arestaţi pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987). 

În iulie 1988, Doina Cornea i-a trimis o nouă scrisoare deschisă lui Ceauşescu, în calitatea lui de preşedinte al Consiliului de Stat, afirmând necesitatea unor reforme. Tot în această perioadă l-a întâlnit pe jurnalistul belgian Josy Dubié (realizatorul filmului Dezastrul roşu), căruia a avut ocazia să-i împărtăşească opiniile ei despre realităţile din România comunistă şi să-i dea o păpuşă în al cărei corp era ascunsă o altă scrisoare ce va fi citită la Radio Europa Liberă, în ziua de 23 august 1988. La scurt timp, în septembrie 1988, i-a adresat, împreună cu alţi cinci intelectuali clujeni, o scrisoare deschisă Papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată şi de Radio Europa Liberă, prin care se solicita scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma (Biserica Greco-Catolică) din ilegalitate. 

Doina Cornea a fost urmărită permanent de Securitate, până la 21 decembrie 1989.  A participat la manifestaţia de la Cluj, din 21 decembrie 1989, sub bătaia gloanţelor.

După evenimentele din decembrie 1989 a fost şi rămâne una dintre cele mai respectate voci ale societăţii civile româneşti, participând activ la numeroase conferinţe şi dezbateri, atât în ţară cât şi în străinătate. De asemenea, a publicat peste 100 de articole în ziare şi reviste precum: 22, Memoria, România liberă, Vatra etc. Este membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianţei Civice şi a Fundaţiei Culturale Memoria.

Surse bibliografice: 
Doina Cornea, Jurnal. Ultimele caiete, Editura Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2009. 
Doina Cornea, Liberté?, Editura Criterion, Paris, 1990 (pp. 217-218). 
Doina Cornea, Puterea fragilităţii, Editura Humanitas, Bucureşti, 2006 (pp. 7-8).
Doina Cornea, Scrisori deschise şi alte texte, Editura Humanitas, Bucureşti, 1991. 
Cristian Vasile, Între Vatican și Kremlin. Biserica Greco-Catolică în timpul regimului comunist,   Editura Curtea veche, Bucureşti, 2004 (p. 310). 
Caietele INMER,  Anul II, Nr. 4, noiembrie 2005, p. 15. 

Sursa foto: Cotidianul.ro
Text redactat de Mihaela Toader