Joi, 6 iunie 2013, la Jockey Club Român, s-a desfăşurat cel de-al treilea eveniment din noua serie a Saloanelor Memoriei Exilului Românesc, organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Întâlnirea a fost dedicată jurnalistului Mircea Carp, figură marcantă a exilului românesc, şi memoriei liderului social-democrat Ion Flueraş, un artizan al Marii Uniri ucis, acum 60 de ani, în timpul represiunii comuniste.

Întâlnirea de la Jockey Club s-a desfăşurat în două părţi. Evenimentul a debutat prin prezentarea personalităţii lui Ion Flueraş de către nepotul său, inginerul Constantin Erbiceanu, reprezentant al exilului românesc din Germania, de istoricul Sorin Radu (autor al celei mai valoroase biografii a lui Flueraş, pusă la dispoziţia publicului prezent la eveniment prin amabilitatea Editurii Cetatea de Scaun) şi Constantin Avramescu (vice-preşedinte al Jockey Clubului Român). Invitaţii au vorbit despre rolul şi implicarea lui Ion Flueraş în mişcarea social-democrată din Transilvania şi, mai târziu, în realizarea Marii Unirii. De asemenea, istoricul Sorin Radu a prezentat publicului activitatea lui Ion Flueraş în cadrul sindicatelor şi al mişcării social-democrate din România, în contextul evenimentelor politice din perioada interbelică. Dezbaterea a fost moderată de Filip-Lucian Iorga (directorul Departamentului Memoria Exilului Românesc din cadrul IICCMER). 

Partea a doua a Salonului a fost dedicată lui Mircea Carp, la împlinirea a 90 de ani şi cu prilejul publicării, sub egida IICCMER, a cărţii sale de memorii. În preambulul discuţiei au fost proiectate fragmente dintr-un interviu cu Mircea Carp, din cadrul serialului Memoria exilului românesc, realizat de Marilena Rotaru. Mircea Carp a purtat apoi un dialog cu Marilena Rotaru, împărtăşind auditoriului gânduri despre activitatea sa din exil şi despre perioada în care a lucrat la postul de radio Vocea Americii. La discuţie au mai participat Dinu Zamfirescu (preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER şi membru în Colegiul CNSAS), care a relatat momentele de întâlnire cu Mircea Carp, din vremea exilului, şi jurnalistul Radu Călin Cristea care a povestit, printre altele, vizita M.S. Regelui Mihai în studioul de la Radio Europa Liberă.

În public s-au aflat, printre cele peste 100 de persoane: Gabriela Carp, Andrei Muraru (preşedintele executiv al IICCMER), Constantin Marţian (preşedintele Alianţei Civice), baroana Roxane Reboul de Wissner, deputatul Radu Zlati, academicianul Nicolae Constantinescu, Georgeta Dimisianu, Gabriela Dămăceanu, Sorana Georgescu-Gorjan, Vartan Arachelian, Ligia Popp, Doru Braia, Horaţiu Buzatu, Adrian Bucur.

Saloanele Memoriei Exilului Românesc continuă tradiţia Saloanelor INMER şi îşi propun să organizeze, periodic, întâlniri, conferinţe şi evenimente dedicate evocării figurilor reprezentative ale exilului românesc postbelic şi activităţilor exilului. Obiectivul fundamental este readucerea în atenţia publică a rolului exilului românesc, ca păstrător şi apărător al unor valori pe care regimul comunist din România a încercat să le anihileze.

Înregistrarea dezbaterii va fi în curând disponibilă pe site-ul www.arhivaexilului.ro, la secţiunea Foto-Videotecă.