Bucureşti, 12 iunie 2013 – Ministrul Culturii, domnul Daniel BARBU, s-a aflat marți, 11 iunie, într-o vizită de lucru la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, alături de conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și de cea a Institutului Național al Patrimoniului (INP). 

În cadrul vizitei, domnul Andrei MURARU, președinte executiv al IICCMER, și domnul Alexandru MURARU, director general al INP, i-au prezentat ministrului istoria fostei închisori comuniste, precum și planurile de restaurare și promovare a acesteia ca Memorial al Victimelor Comunismului și punct focal al unor proiecte culturale, documentare și turistice.

Ministrul Daniel Barbu a vizitat mai multe celule din fosta închisoare și s-a declarat impresionat de atmosfera prezentă în acest „loc ce face parte din istoria colectivă” a românilor: 

„Este un loc absolut impresionant, un loc ce face parte din istoria noastră colectivă şi care ar trebui adus în istoria personală a cât mai multora dintre noi. Este ceea ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc vrea să facă, să transforme acest loc într-un muzeu interactiv, ce va avea menirea să împărtăşească această experienţă tragică, care nu trebuie să dispară şi să o găsim doar în manuale, ci să o găsim aici, în acest loc, pentru a vedea cât de dramatică este istoria noastră”, a spus Daniel Barbu.

La rândul său, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a declarat că, de la finele anului 2012, atât clădirea închisorii, cât şi terenul aferent au intrat în totalitate în proprietatea IICCMER.

„Închisoarea a fost achiziţionată de Ministerul Culturii, dar până anul trecut nu s-a putut face foarte mult aici. IICCMER este acum proprietarul întregului teren şi vrem să facem primul muzeu memorial al victimelor comunismului finanţat de statul român. Au venit deja o serie de experţi internaţionali şi vor mai veni şi în septembrie când vom face un workshop la care cred ca va participa şi premierul Victor Ponta. Soluţiile care s-au degajat până acum privesc conservarea cât mai prudentă a acestei închisori şi organizarea unei expoziţii permanente în curtea închisorii. Fondurile vor veni de la Uniunea Europeană, lucrările vor începe în 2015 şi vor dura cel puţin un an”, a afirmat Andrei Muraru.

Despre Memorial Râmnicu Sărat
Prin proiectul ”Memorial Râmnicu Sărat”, IICCMER și-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare și turistice și va găzdui vizitele a numeroase personalități din viața publică românească și internațională.

În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER. 

În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile întreprinse în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi organizarea unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecţi.

În decembrie 2012, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, Guvernul şi-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui spaţiu muzeal distinct care să ilustreze inclusiv amprenta represivă a regimului comunist. Tot în decembrie 2012, IICCMER a reușit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și al altor factori guvernamentali, achiziționarea ultimei suprafețe de teren care să permită demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial. Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurării imobilului.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Memorial Râmnicu Sărat, vă rugăm să vizitați: www.memorialulramnicusarat.ro.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fosta închisoare pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului