Bucureşti, 10 iunie 2013 – Domnul Radu Ioanid s-a aflat duminică, 9 iunie, într-o vizită de lucru la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, alături de o delegație a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

Cu această ocazie, reprezentanții IICCMER, domnul Andrei Muraru, președinte executiv, domnul Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific și domnul Dan Țălnaru, secretar executiv, i-au prezentat oficialului american planurile pentru restaurarea și promovarea fostei închisori ca Memorial al Victimelor Comunismului. Totodată, la vizita de lucru a participat și domnul Sorin Cârjan, viceprimar al municipiului Râmnicu Sărat. Discuțiile cu domnul Radu Ioanid au urmărit identificarea unor soluții moderne de amenajare muzeală, precum și posibilitatea unor colaborări internaționale în vederea realizării conceptului memorial și a promovării proiectului.

Radu Ioanid este directorul Diviziei de programe arhivistice internaționale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului (Washington DC). El a desfăşurat o bogată activitate academică, publicistică şi de cercetare. A obţinut titlul de Doctor în Istorie (1995), acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj şi diploma de Master în Sociologie (1976), acordată de Universitatea din Bucureşti. Este, deopotrivă, autorul a numeroase cărți, studii publicate în volume colective, articole publicate atât în ţară, cât şi în străinătate, recenzii de carte şi traduceri. A susţinut numeroase conferinţe pe teme de specialitate.

„Pentru noi, vizita domnului Radu Ioanid este foarte importantă, am avut discuții rodnice și, mai ales, utile în vederea pregătirii proiectului de amenajare muzeală. Domnul Ioanid este un specialist foarte apreciat, și-a arătat priceperea în ultimele două decenii în cadrul Memorialului Holocaustului din Washington, unde activează de la înființarea acestei importante instituții. Sugestiile, propunerile și soluțiile discutate în cadrul întâlnirii ne-au dovedit o dată în plus că proiectul Memorialului de la Râmnicu Sărat este unul de succes și că implicarea unor specialiști internaționali este vitală.” a declarat Andrei Muraru, Președintele executiv al IICCMER.

Despre Memorial Râmnicu Sărat
Prin proiectul ”Memorial Râmnicu Sărat”, IICCMER și-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare și turistice și va găzdui vizitele a numeroase personalități din viața publică românească și internațională.

În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.

În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile întreprinse în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi organizarea unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecţi. 

În decembrie 2012, IICCMER a reușit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și al altor factori guvernamentali, achiziționarea ultimei suprafețe de teren care să permită demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial. Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurării imobilului.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Memorial Râmnicu Sărat, vă rugăm să vizitați: www.memorialulramnicusarat.ro.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului