Bucureşti, 27 noiembrie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Comitetul pentru Dezvăluirea Documentelor și Anunțarea Afilierii Cetățenilor Bulgari la Securitatea de Stat și Serviciile de Informații ale Armatei Naționale Bulgare (Comitetul) au încheiat ieri, 26 noiembrie 2013, la Sofia, un acord bilateral de cooperare.

Prezent la Sofia la invitaţia partenerilor bulgari, domnul Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, a parafat, alături de omologul său bulgar, domnul Evtim Kostadinov, preşedintele Comitetului, un acord bilateral de cooperare între cele două instituţii. Ceremonia de semnare a avut loc la Bankya, la noul sediu al Comitetului pentru Dezvăluirea Documentelor și Anunțarea Afilierii Cetățenilor Bulgari la Securitatea de Stat și Serviciile de Informații ale Armatei Naționale Bulgare, în prezenţa conducerii instituţiei, precum şi a reprezentanţilor altor instituţii de profil.

Acordul, primul de acest fel încheiat cu partea bulgară, îşi propune să îmbunătăţească şi să consolideze colaborarea în domeniul cercetării documentelor serviciilor secrete din perioada comunistă. De asemenea, prin acest document, părţile îşi propun să organizeze şi să desfăşoare acţiuni şi proiecte comune din domeniul lor de activitate precum workshop-uri, vizite de lucru, expoziţii, publicaţii etc. Totodată, acordul prevede ca cele două instituții să organizeze activităţi care vizează schimburi de experienţă şi să folosească bunele relaţii pentru instruirea reciprocă a personalului.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a mulţumit omologului său bulgar pentru invitaţie şi iniţiativă, salutând totodată progresele înregistrare în Bulgaria în ultimii ani în domeniul deschiderii arhivelor fostei poliţii politice. La rândul său, domnul Evtim Kostadinov, preşedintele Comitetului bulgar, a apreciat eforturile IICCMER din ultimele luni de a-i aduce în faţa legii pe foştii responsabili comunişti, suspectaţi că au comis crime şi abuzuri politice, şi a întărit speranţa că acordul încheiat va fi în beneficiul ambelor instituţii.

În aceeaşi zi, preşedintele executiv al IICCMER a susţinut prelegerea “Memory and Justice in Post-Communism: Sanctioning Communist Crimes – the Case of Romania” în cadrul conferinţei internaţionale “Transition in Eastern Europe throughout the Documents of the Communist Secret Services”. La conferinţa organizată de partenerii bulgari au participat reprezentanţi ai unor instituţii de profil din Germania, Polonia, Letonia şi Bulgaria.

Comitetul pentru Dezvăluirea Documentelor și Anunțarea Afilierii Cetățenilor Bulgari la Securitatea de Stat și Serviciile de Informații ale Armatei Naționale Bulgare este un organism independent, subordonat Parlamentului, creat  de statul bulgar pentru asigurarea accesului, declasificarea, utilizarea, păstrarea şi gestionarea arhivelor fostelor servicii secrete din perioada comunistă (1944-1991). În 2011, Comitetul a inaugurat noul sediu la Bankya (lângă Sofia), un complex ultramodern pentru păstrarea şi cercetarea arhivei. Despre Comitet, mai multe detalii pe site-ul instituției www.comdos.bg

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi; persoană de contact Adriana Niculescu, e-mail: adrianna.niculescu@gmail.com, tel. +40 21 316 7565.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook: 

https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului