Bucureşti, 7 noiembrie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer organizează joi, 14 noiembrie, ora 17:30, în sala H1 a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, proiecţia filmului documentar Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, în regia lui Ionuţ Teianu, reconstituirea unei senzaţionale afaceri de spionaj care a ținut prima pagină a presei pariziene în vara anului 1982.

Proiecţia se înscrie în seria de evenimente din cadrul proiectului Cinecomunism, demers ce își propune să prezinte publicului filme documentare care tratează problematica regimului comunist, precum și principalele producții cinematografice realizate în această perioadă, cu scopul înțelegerii și analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficială. Proiecțiile de film vor fi urmate de discuții cu istorici sau critici de film ce vor decripta mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gândit ca un festival itinerant, şi se adresează unor categorii cât mai diverse de public.

În cadrul evenimentului de la Iaşi, va fi proiectat filmul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, regizat de Ionuţ Teianu, după un scenariu realizat de acesta, împreună cu Liviu Tofan. Virgil Tănase, pe care Securitatea l-a numit conspirativ Rebelul,  a emigrat în Franţa în 1977 şi a fost, alături de Paul Goma, obiectul unei încercări de asasinare pusă la cale de către Securitate. Operaţiunea s-a transformat însă în cea mai spectaculoasă și mai sofisticată diversiune din perioada Războiului Rece în Europa, organizată de DST, serviciul francez de contrainformații, împotriva Securității lui Ceaușescu.

În cadrul evenimentului, vor avea intervenţii Liviu Tofan, unul din scenariştii filmului, Prof. Univ. Dr. Petronel Zahariuc, Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, şi Conf. Univ. Dr. Lucian Leuştean, profesor în cadrul Catedrei de Istorie Contemporană a aceleiaşi facultăţi.

Despre Virgil Tănase
S-a născut la Galați în 1945, a urmat şcoala primară şi liceul în oraşul natal, iar apoi Facultatea de Limbi Romanice a Universităţii Bucureşti (1963-1969). În timpul facultăţii a fost exmatriculat timp de un an pentru referirile făcute la adresa lui Emil Cioran, în cadrul unei conferinţe a tinerilor scriitori. S-a înscris în 1970 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, pe care l-a absolvit cinci ani mai târziu. A urmat în Franța în 1977, unde s-a asociat disidenței românești din exil și a protestat față de regimul politic de la București, fapt care i-a pricinuit retragerea cetăţeniei la finalul aceluiaşi an. Ca urmare a acțiunilor sale de protest, Virgil Tănase a devenit, alături de scriitorul Paul Goma, ținta unei încercări de asasinare coordonată de fosta Securitate. În 1981, la ordinul generalului Nicolae Pleșiță, Matei Pavel Haiducu a fost însărcinat să îndeplinească misiunea de asasinat, însă acesta a ales să se predea serviciului de contraspionaj francez. 

După căderea regimului comunist, a lansat mai multe volume şi piese de teatru în ţară.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. 

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.