În perioada 1-6 aprilie Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer Stiftung și Ministerul Educației Naționale, a organizat evenimentul Școala altfel, manifestare destinată elevilor de liceu. Participanții au fost selectați de Inspectoratul General din Ministerul Educației și Cercetării de la Colegiul Tehnic Vadu Crişului, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti, Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Cluj Napoca şi Liceul Tehnologic „Ion Podaru” din Constanţa pe baza interesului lor pentru istoria recentă a României.

Mihai Stamatescu, profesor specialist în pedagogie și tehnici de predare, a reușit să construiască o relație între cei 20 de elevi prin jocuri interactive, de atenție sau motivaționale. Una dintre cele mai de impact acțiuni a fost Biblioteca Vie în care elevii au ales cărțile pe care profesorii le reprezentau, putând pune întrebări la care se răspundea din experiența directă. Cărțile vii aveau titlurile Elev, Istoria, Profesiile, Maternitatea, Copilăria, Agricultura.

De asemenea, experții IICCMER au prezentat în cadrul școlii propriile proiecte de cercetare.  Alin Mureșan a vorbit despre Fenomenul Pitești, Clara Mareș despre represiunea împotriva intelectualilor cu studii de caz despre Ion D. Sîrbu și Nicu Steinhardt, iar Bogdan Jitea și Andrei Lascu au prezentat documentarul cu titlul Epopeea Națională Cinematografică, demonstrând alterările pe care ideologia comunistă le-a operat în filmele istorice ale perioadei. 

O altă experiență educativă a fost oferită de expoziția Război împotriva țărănimii la Muzeul Țăranului Român, elevii fiind impresionați de imaginile represiunii comuniste împotriva țăranilor. 

Vineri, 5 aprilie 2013, s-a derulat o vizită la Fortul 13 Jilava. Cu toate impedimentele generate de situarea clădirii în interiorul perimetrului unui penitenciar de siguranţă naţională, politica inteligentă şi binevoitoare a departamentului Comunicare şi Mass-media, reprezentat de purtătorul de cuvânt, comisarul Cristian Micu, a condus la dezvoltarea unui adevărat mini-circuit turistic în această direcţie. Astfel, elevii au putut face un tur al fostei închisori de exterminare, beneficiind de ghidajul și cunoștințele experţilor IICCMER în legătură cu regimul de exterminare practicat de regimul comunist împotriva opozanților politici.