Bucureşti, 12 noiembrie 2014 – Miercuri, 12 noiembrie 2014, a debutat conferinţa internaţională After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea simbolică a regimurilor comuniste în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
În deschiderea conferinței, Președintele executiv al IICCMER, domnul Radu Preda, a dat citire mesajului Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, transmis participanților la eveniment în calitatea sa de Prim Ministru semnatar al declarației de înființare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (2005). În continuare au luat cuvântul Excelența Sa Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, domnul Werner Hans Lauk, Adjunctul Procurorului General al României, domnul Bogdan Licu, și Secretarul de Stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, domnul Adrian Sanda.
În discursul său, Excelența Sa Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, domnul Werner Hans Lauk, a rememorat experiențele marcante pe care le-a trăit în perioada prăbușirii Zidului Berlinului în noiembrie 1989, pe vremea când ocupa funcția de Ambasador al Germaniei la Praga. Excelența Sa a insistat asupra rolului tuturor membrilor societăților post-totalitare, ca beneficiari direcți ai luptei celor care s-au sacrificat pentru libertate, în promovarea valorilor democratice și a statului de drept.
Domnul Bogdan Licu, Adjunctul Procurorului General al României, a subliniat în cuvântarea sa importanța ordonanței Procurorului General referitoare la redeschiderea cercetărilor în dosarele din ”Procesul Comunismului”, în care s-a dispus anterior neînceperea urmăririi penale. Chiar astăzi ordonanța este supusă aprobării judecătorului de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel Bucureşti.
Domnul Adrian Sanda, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a pus accentul pe importanța infomării, educării și formării asupra valorilor și drepturilor fundamentale ale oricărei societăți post-totalitare, un demers care nu trebuie să înceteze niciodată.
Conferința After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție continuă până pe 15 noiembrie 2014 la Howard Johnson Grand Plaza Hotel din București (Calea Dorobanţilor nr. 5-7) și se bucură de participarea a numeroși experți din țară și din străinătate care se ocupă de analiza trecutului totalitar şi de aspecte ale justiţiei de tranziţie la nivel european.
Programul conferinţei poate fi accesat online aici. Accesul este liber pe bază de înregistrare.
Vă rugăm să ne contactaţi pentru informaţii suplimentare la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.