Ca urmare a ordonanţei emise de Procurorul General al României, domnul Tiberiu Niţu, în data de 5 noiembrie 2014, prin care se infirmă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Gheorghe Ursu, vor fi redeschise cercetările, cu „semnificaţia redeschiderii procesului penal”, în toate cauzele din dosarele 1304/P/2008 şi 1043/P/2010, cu numele generic „Procesul Comunismului”, în care s-au dat anterior NUP-uri (neînceperea urmăririi penale).

Aşadar, toate dosarele deschise şi închise până acum în aceste speţe, inclusiv cele înaintate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (anterior Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România) vor fi redeschise.

Măsura Procurorului General trebuie aprobată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel Bucureşti.

UPDATE: Ordonanța Procurorului General al României a fost confirmată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel București miercuri, 12 noiembrie 2014.

Ordonanţa amintită a fost emisă după ce fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, domnul Andrei Ursu, a intrat în greva foamei pe 21 octombrie 2014, solicitând redeschiderea dosarului penal împotriva fostului maior de Securitate Marin Pîrvulescu, care a coordonat ancheta în timpul căreia tatăl său a murit din cauza bătăilor repetate, în 1985.