Bucureşti, 16 decembrie 2014. La împlinirea unui sfert de veac de la căderea simbolică a regimurilor comuniste în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est a avut loc la Bucureşti dezbaterea După 25 de ani. Cum privim azi trecutul?, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, pe 15 decembrie 2014.

Despre învăţăturile comunismului şi dreptul nostru la memorie au vorbit cunoscători ai trecutului recent, luptători anticomunişti şi cercetători ai fenomenului: Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER, Radu Filipescu, dizident, Octav Bjoza, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Virgiliu Țârău, Vicepreședinte al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Alina Pavelescu, Arhivele Naţionale ale României, Florin Müller, Facultatea de Istorie a Universităţii București, Sergiu Musteață, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Republica Moldova, şi Lavinia Betea, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Dezbaterea va fi transcrisă și publicată în presa culturală.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.

*

Ecouri în presă:

MEDIAFAX: Bucurestiul va avea o hartă a memoriilor comuniste 

HOTNEWS: Bucurestiul va avea o hartă a memoriilor comuniste

GÂNDUL: Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste. Sediul Securităţii sau fostele spaţii de arest şi de tortură vor putea fi vizitate

ROMÂNIA LIBERĂ: Cum privim trecutul la 25 de ani de la Revoluție?

REALITATEA: Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste 

ZIARE.COM: Bucurestiul va avea o hartă a memoriilor comuniste

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.