În luna decembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel a avut loc vernisarea expoziţiei textile Mahrame: portrete și nume: Martiri ai regimului comunist de Irina Hasnaş-Hubbard, care poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2015.

„Numele expoziției trimite la Mahrama Veronicăi. În interpretarea mea, mahramele sunt pânze țesute în casă, pe ele fiind imprimate portretele unor oameni fotografiați în timpul detenției. Fiecare mahramă, diferită și unică, poartă figura unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor `50”, spune Irina Hasnaş-Hubbard despre lucrarea sa. 

În cursul itinerării expoziției, mahramele au fost expuse în holul central al fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat și în Turnul Temniței din Cetatea Făgărașului, unde este găzduit Muzeul Țării Făgărașului. 

Pentru că anul acesta comemorăm 25 de ani de la Revoluția din 1989, o nouă mahramă s-a alăturat celor aproximativ 40 itinerate până acum, care conține doar nume, fără portrete, ale tinerilor de 22 de ani înmormântați în Cimitirul Eroilor Revoluției din București.

„Este un gest personal de rememorare a victimelor comunismului, pentru că le-am ales pe acelea care au fost născute în 1967, ca și mine. Împreună, noi reprezentăm prima generație de « decreței »”, adaugă artista.

Lucrarea e concepută pentru Anul Martiriului, 2014.

Vernisajul expoziţiei Mahrame: portrete și nume: Martiri ai regimului comunist de la Câmpulung Muscel a fost însoțit de lansarea cărții Povestea familiei Arnăuțoiu din Nucșoara. Relatări de Elena Ion Arnăuțoiu de Ioan Crăciun (Editura Ars Docendi, 2014).

*

Despre Irina Hasnaş-Hubbard
Este expert al Biroului Educaţie şi memorie din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. A urmat studii de arte plastice la București, Aubusson şi Berlin. După facultate a experimentat muzeografia de la Muzeul Țăranului Român, realizată de pictorul Horia Bernea, iar după câțiva ani a urmat studii muzeale la Philadelphia. A absolvit studiile doctorale în istorie-muzeografie în România. A expus lucrări dedicate victimelor comunismului românesc în spații foarte diferite, la Bucureşti, Râmnicu Sărat și Veneţia.