În perioada 20-21 noiembrie 2014, a avut loc la București conferința internațională 25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa Centrală şi de Est: privind în urmă, privind înainte, dezbatere academică despre comunism şi consecinţele sale,organizată de către Fundaţia Română pentru Democraţie cu sprijinul Guvernului României şi al Parlamentului României, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Academia Română și Primăria Municipiului Bucureşti.

Cu această ocazie, IICCMER a organizat în holul Sălii de plen a Senatului expoziţia Represiunea comunistă în România (1945-1965). Numitorul comun: moartea,bazată pe acțiunile de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în perioada 1948-1952. Majoritatea cazurilor prezentate cuprind persoane executate prin împuşcare, acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice în perioada 2007-2009 pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Odoreu (jud. Satu Mare), Teregova (jud. Caraş-Severin). Expoziţia a cuprins şi câteva cazuri rezultate în urma campaniilor arheologice desfășurate în perioada 2012-2014. 

Pănă în prezent, expoziția a fost prezentată la Bucureşti, Turda, Giurgiu, Alexandria, Cluj şi peste hotare, la Praga.

Expoziţia Represiunea comunistă în România (1945-1965). Numitorul comun: moartea a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Fundaţia Konrad Adenauer, cu sprijinul Projects Abroad şi al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.