Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat miercuri, 2 aprilie, prima conferinţă de presă susţinută de noul Preşedinte executiv, domnul Radu Preda, care a prezentat planurile de activitate şi direcţiile de viitor ale instituţiei.

Printre priorităţi se numără cercetarea „privind ideologia şi modul de manifestare al regimului totalitar”, respectiv editarea de manuale didactice şi suporturi de curs, dar şi continuarea investigaţilor începute în cazul responsabililor comunişti.

„Celeritatea este cuvântul de ordine. Pe noi nu ne interesează persoana fizică, problema este să arătăm foarte clar că vinovăţia în istorie nu este doar generica sistemelor, ci şi a unor oameni foarte concreţi, cu nume şi prenume. De aceea ne vom grăbi, sigur, ţinând cont de faptul că trebuie să ne bazăm pe dovezi”.

Conf. Univ. Dr. Radu Preda este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din București. A urmat studii doctorale la Universitatea „Ruprecht‑Karl” din Heidelberg și la Universitatea „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, precum şi studii postdoctorale la Universitatea „Aristotel” din Salonic. Este titularul disciplinei de Teologie Socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai”. A ținut cursuri și conferințe în calitate de profesor invitat la Universităţile din Florenţa, Viena, Hanovra, Paris, Mainz.

Este director‑fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase (INTER) din Cluj‑Napoca, membru în Consiliul de Administraţie al Gesellschaft für Ostkirchenrecht din Viena, membru în Consiliul de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology din Bruxelles, membru înGesellschaft für evangelische Theologie din Bamberg, membru în Deutsche Vereinigung für Religionswissenschaft (fostă DVRG) din Leipzig, membru în Association of Bioethicists in Central Europe, Viena, coordonator local în cadrul „Central European Exchange Program for University Studies” (CEEPUS).

A publicat numeroase volume, studii, articole, eseuri, dialoguri, interviuri, traduceri şi recenzii (lista completă a lucrărilor: http://www.teologia-sociala.ro/index.php/ro/profesor/lista-publicatiilor).

Citeşte şi:
Ecouri mediatice
Realitatea TV 
România TV
Gândul Live
Jurnalul Naţional