Noul președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, teologul Radu Preda, își propune depolitizarea instituției pe care o conduce. Mandatul său oficial a început miercuri, după ce predecesorul său, Andrei Muraru, a demisionat și se regăsește acum pe lista candidaților liberali la alegerile europarlamentare.

Problematica comunismului nu mai ține de un discurs politic anume, de altfel, cuvântul-cheie al mandatului meu este depolitizarea acestui institut și încercarea de a pune în prim-plan cercetarea și investigația”, a declarat Radu Preda, la emisiunea „24 într-o oră”.

Radu Preda a vorbit în interviul acordat Sandei Nicola despre obiectivele pe care și le-a propus în fruntea unei instituții cu o activitate foarte vizibilă în ultimul an, care ne-a reconectat cu o parte întunecată a istoriei noastre.

„Este foarte bine că românii nu sunt lăsați în pace, pentru că această temă (a torționarilor – n.r.) ne urmărește și ne va urmări și de acum înainte pentru multă vreme”, spune noul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

„Nu există niciodată un timp nepotrivit pentru a te confrunta cu adevărul, chiar dacă, din punct de vedere al biografiilor, mulți dintre cei avuți în vedere nu mai sunt fizic printre noi. Problematica aceasta a vinovăției nu este una, să zicem așa, strict personală, ci privește un efort de a da sistemului un chip, pentru că marea ispită este de a vedea comunismul precum un fenomen al naturii, o grindină, un cutremur, ceva care s-a întâmplat pur și simplu și fatalmente a lăsat în urmă victime pe care le deplângem, dar nu ne punem întrebarea cum am putea evita, ce am putea învăța din acele momente dramatice”, a declarat Radu Preda în emisiunea „24 într-o oră”.

Urmăriți interviul integral aici.