Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), organizează în perioada 21-29 august 2015 cea de-a IX-a ediţie a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat, sub motto-ulÎnchisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima şcoală de vară din România dedicată studierii sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a noua ediţie îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prezentări pe diferite teme din perioada comunistă, susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Dr. Radu PREDA, preşedinte executiv IICCMER,Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Reprezentanţa în România şi Republica Moldova, Fundaţia Konrad Adenauer, Octav BJOZA, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Dr. Ion SARION, medic psihiatru, fost deţinut politic, Dr. Cosmin BUDEANCĂ, director general IICCMER, Dr. George ENACHE, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi, Dr. Cristian Tudor POPESCU, jurnalist şi filmolog, Dr. Florentina NIŢU, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Dr. Sergiu MUSTEAŢĂ, Departamentul de Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chişinău, Dr. Ion VARTA, director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, Dr. Liviu PLEŞA, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Matei VIŞNIEC, poet şi dramaturg, Paris, Dr. Marius VASILEANU, antropolog şi filosof, Dr. Irina HASNAŞ, IICCMER, Dr. Susanne MUHLE, Fundaţia Zidul Berlinului, Dr. Jens HÜTTMANN, Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, Alin MUREŞAN, IICCMER. 

În cadrul Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat va fi pus în scenă şi spectacolul de teatru Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Bajora. Piesa de teatru va avea loc marţi, 25 august, şi miercuri, 26 august 2015, de la ora 19.30, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat, Str. Ion Mihalache nr. 53. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii despre spectacol, click aici.

La ediţia din 2015 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat participă 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova. 
Ceremonia de deschidere a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat 2015 va avea loc sâmbătă, 22 august, începând cu ora 10.00, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat. 
Pentru mai multe detalii despre acest proiect, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0728.040.866 sau la e-mail ramona.toma@www.iiccmer.ro, persoană de contact Ramona Toma.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.