Bucureşti, 24 august 2015 – Miercuri, 25 şi 26 august 2015, de la ora 19.30, în incinta fostului penitenciar din Râmnicu Sărat, Str. Ion Mihalache nr. 53, se va pune în scenă piesa de teatru Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Bajora. Spectacolele se vor desfăşura în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS).

Piesa trece peste orice barieră a convenţiei, începe cu mult înaintea „primului gong” şi se termină, aşa cum spune Vişniec, „în stradă”, mult după ce reflectoarele s-au stins, iar relaţia spectator-actor capătă dimensiuni nemaiîntâlnite. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii despre piesa de teatru, click aici.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, ajunsă la cea de a IX-a ediţie, este organizată în perioada 21-29 august 2015 de IICCMER cu sprijinul KAS, sub motto-ul Închisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism. UdV Râmnicu Sărat este prima şcoală de vară din România dedicată studierii sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a noua ediţie îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prezentări pe diferite teme din perioada comunistă, susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Dr. Radu PREDA, preşedinte executiv IICCMER, Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Reprezentanţa în România şi Republica Moldova, Fundaţia Konrad Adenauer, Octav BJOZA, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Dr. Ion SARION, medic psihiatru, fost deţinut politic, Dr. Cosmin BUDEANCĂ, director general IICCMER, Dr. George ENACHE, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi, Dr. Cristian Tudor POPESCU, jurnalist şi filmolog, Dr. Florentina NIŢU, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Dr. Sergiu MUSTEAŢĂ, Departamentul de Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chişinău, Dr. Ion VARTA, director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, Dr. Liviu PLEŞA, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Matei VIŞNIEC, poet şi dramaturg, Paris, Dr. Marius VASILEANU, antropolog şi filosof, Dr. Irina HASNAŞ, IICCMER, Dr. Susanne MUHLE, Fundaţia Zidul Berlinului, Dr. Jens HÜTTMANN, Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, Alin MUREŞAN, IICCMER. 
La ediţia din 2015 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat participă 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova. 

Pentru mai multe detalii despre spectacolele de teatru vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0730132346 sau la e-mail ioana.manolache@www.iiccmer.ro, persoană de contact Ioana Manolache.
Pentru mai multe detalii despre Universitatea de Vară, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0728.040.866 sau la e-mail ramona.toma@iiccr.ro, persoană de contact Ramona Toma.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.