Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti și Editura Argonaut, Cluj-Napoca, a organizat lansarea volumului Cicerone Ionițoiu, Victimele terorii comuniste. Arestați, torturați, întemnițați, uciși. Dicționar A-B. Completare. Evenimentul a avut loc luni, 26 ianuarie 2015, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu, B-dul Ion C. Brătianu nr. 2).

Publicată la editura Argonaut din Cluj-Napoca, lucrarea completează cele 11 volume apărute în perioada 2000-2010 la editura Mașina de Scris şi conține peste 9.600 de nume de români, germani, maghiari, evrei, armeni și alte naționalități, victime ale terorii comuniste (arestați, condamnați, închiși, uciși sau deportați în Bărăgan ori în Uniunea Sovietică).

La evenimentul de lansare au luat cuvântul Octav Bjoza și Liviu Tudoraș (Asociația Foștilor Deținuți Politici din România), Domnița Ștefănescu (Editura Mașina de Scris), Prof. univ. dr. Ilie Popa (Fundația Culturală „Memoria”), Cosmin Budeancă (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).

*

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.