București, 11 noiembrie 2016. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) deplânge stingerea din viaţă, pe 9 noiembrie 2016, în Franţa, a Ariadnei Combes, fiica Doinei Cornea, simbol al disidenţei anticomuniste.

Ariadna Combes a fost una dintre personalităţile foarte active în lupta pentru drepturile omului din România în perioada comunistă. Refugiată în Franţa în anul 1976, şi-a finalizat studiile universitare şi a devenit profesor de limba engleză. A fost Vicepreşedinte al Ligii pntru Apărarea Drepturilor Omului din România de la Paris şi fostă membră a Consiliului de Garanţie Morală al Institutului pentru Memoria Exilului Românesc. A fost unul dintre cei trei români implicaţi activ în Opération Villages Roumains, acţiune declanşată împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor în perioada 1988-1989, alături de Mihnea Berindei, decedat şi el de curând, şi Dinu Zamfirescu, actualul Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER. Ariadna Combes a facilitat transmiterea de mesaje ale mamei sale în străinătate, fiind colaborator al posturilor de radio care emiteau în limba română, Radio Europa Liberă şi BBC.

Pe 19 noiembrie 2016 Ariadna Combes ar fi împlinit 62 de ani.

 *  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.