Bucureşti/ Berlin, 9 noiembrie 2016. Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dl Radu Preda, a susţinut principalul discurs la ceremonia de la Berlin prin care s-au marcat cei 27 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului.

Au fost de faţă Primarul Berlinului, Preşedintele şi membri ai Parlamentului local, membri ai Parlamentului Federal  (Bundestag), reprezentanţi ai asociaţiilor victimelor, reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de memoria trecutului totalitar comunist, diplomaţi străini acreditaţi în capitala germană, elevi de la şcolile din Berlin- Brandenburg, din Franţa şi Norvegia.

Anul acesta, România a fost ţara invitată pentru prima dată la un eveniment menit să aducă aminte că libertatea de astăzi nu este un dar de la sine înţeles.

Tot din partea IICCMER, Irina Hasnaş-Hubbard a prezentat un obiect artistic care simbolizează ambivalenţa trecutului recent.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.