În perioada 10-19 mai 2016 a avut loc în Cleveland & Canton, Ohio, SUA, Simpozionul internațional de istorie „Epaminonda Lucaciu”, ediția I. Etape și momente de istorie românească în S.U.A.: Biserica Greco-Catolică, și o serie de alte evenimente asociate.

La aceste evenimente au participat din partea IICCMER experții Cosmin Budeancă și Gheorghe Petrov.

Cu această ocazie a fost expusă și prezentată expoziția „Represiunea comunistă în România (1945-1965). Numitorul comun: Moartea”, precum și filmele documentare „Arheologia crimelor regimului comunist din România” și „Execuția”, despre principalele acțiuni de investigații arheologice speciale desfășurate în cadrul IICCMER în perioada anilor 2006-2015.

La manifestații au participat cercetători și cadre didactice din Europa și SUA, istorici și teologi.

Evenimentele au fost organizate de Eparhia Greco-Catolică din Canton, Parohia Greco-Catolică Română „Sfânta Elena” din Cleveland, Ohio, SUA.

Experții IICCMER au avut, de asemenea, discuții cu reprezentanți ai exilului și diasporei din zona Cleveland-Canton, Ohio, fiind stabilite contacte în vederea realizării unor proiecte comune. Totodată, au avut loc întrevederi cu preoți și pastori din cadrul comunităților românești de confesiune ortodoxă, greco-catolică și baptistă. A fost vizitată și mănăstirea ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Clinton-Michigan, aflată sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române din America, unde a avut loc o întâlnire cu monahii așezământului.