Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer România au organizat miercuri, 18 mai 2016, de la ora 11.30, vernisajul expoziţiei Comunismul în România, care prezintă, în imagini reprezentative, istoria momentelor cheie ale perioadei 1944-1989.
Într-o primă etapă, expoziţia propune vizitatorilor săi o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste, urmând ca în toamna acestui an să includă şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziția permanentă a viitorului Muzeu al Comunismului va acoperi teme precum ideologia, cucerirea puterii în România, Securitatea, țărănimea, politici demografice, politica externă, viața cotidiană ori evenimentele din decembrie 1989.
La vernisajul de miercuri, care a avut loc în foaierul Ateneului Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3), au luat cuvântul Andrei Dimitriu (Filarmonica ”George Enescu”), Radu Preda (IICCMER) și Sven-Joachim Irmer (Fundaţia Konrad Adenauer).
Preşedintele executiv al IICCMER, dl Radu Preda: „Despre sensul unei expoziţii despre comunism, părerile sunt împărţite. Pentru unii este prea târziu, în timp ce pentru alţii este prea devreme. Este foarte greu să eviţi extremele, astfel încât să nu fii acuzat de un anticomunism de salon sau, dimpotrivă, să nu te faci fără sau, mai grav, cu voia ta, artizan al amneziei. Ori calea de mijloc, ca şi în alte situaţii, este cea preferabilă. În mandatul meu început în martie 2014, ne-am propus în primul rând o tentativă de muzeografizare a comunismului în sensul de a fi de acord asupra câtorva date esenţiale. Nu mai poate fi pusă sub semnul întrebării natura criminală a regimului. Aici nu mai trebuie să negociem, pe principiul că a fost o idee bună, dar aplicată rău. Un muzeu al crimelor comunismului documentează fără putere de tăgadă faptul că acest regim a omorât. Şi n-a omorât un om, n-a omorât doi, n-a pus pe fugă doar pe Rege sau pe alţi mii de oameni care au luat calea exilului, ci a omorât sistematic zeci de mii de oameni”.
„E dificil să ajungem la un consens istoric pentru că tot trecutul recent al României nu a cunoscut o decantare pe care ar fi meritat-o (…) Este limpede că acest trecut cu toate extremele sale ne aparţine tuturor şi de aceea Institutul îşi aduce contribuţia pentru ca această istorie să fie cunoscută mai bine. Fără ură şi fără instrumentalizare ideologică. Inclusiv prin aceasta expoziţie încercăm realizarea unui minim consens istoriografic. (…) Avem în sufletele noastre, conştient sau nu, o traumă pe care trebuie s-o verbalizăm şi pe care trebuie s-o vindecăm. O ţară nu se îndreaptă prin uitare, ci prin terapie. Iar noi suntem aici o parte, sper, consistentă a acestui act terapeutic”.
„Trebuie să înţelegem că a cunoaşte mai bine perioada comunistă reprezintă o lecţie esenţială pentru democraţie. Tinerii pot învăţa cel mai simplu ce este democraţia prin contrastul absolut, adică văzând ce s-a întâmplat în lipsa acesteia. Scopul final al unui viitor muzeu al crimelor comunismului nu este să hrănească anticomunismul, ci să hrănească iubirea geloasă de libertate (…) Noi încercăm să facem o investiţie în conştiinţa civică a României de mâine”.
Sven-Joachim Irmer, Directorul Reprezentanţei KAS din România şi Republica Moldova: „Fundaţia Konrad Adenauer şi IICCMER colaborează bine de mulţi ani, în mod deosebit de intens în ultimii trei ani. Un rezultat al acestei colaborări îl vedeţi astăzi în faţa dumneavoastră.
Fundaţia Konrad Adenauer şi IICCMER s-au preocupat în permanenţă să vadă cum pot stârni interesul în rândul generaţiei următoare pentru tematica comunismului. Motivul pentru care ne-a preocupat pe noi ca fundaţie să ajungem la generaţiile tinere cu această temă reiese din faptul că pe agenda universităţilor şi şcolilor nu se află comunismul. Fundaţia noastră şi-a dorit să fie într-adevăr partener al IICCMER şi nici nu ne-ar fi stat bine altfel, însă credem că ne putem aduce contribuţia prin prisma experienţei pe care a avut-o Germania în raportarea la cele două sisteme totalitare din secolul trecut. Vedem în colaborarea cu partenerii de aici ceva normal şi un semn al solidarităţii europene, şi trebuie să fie ceva normal să vorbim între noi în Europa şi despre lucrurile rele, şi despre trecut, nu doar despre progres economic şi moneda comună. Face parte din normalitate ca într-o ţară care a trecut printr-o dictatură comunistă să ne gândim cum să ne raportăm din punct de vedere instituţional la trecut. Expoziţia de astăzi face parte din acest demers. Prima parte a acestei manifestări, care se referă la rezistenţa armată şi la represiune, reprezintă doar un soi de prefaţă la ceea ce urmează. Pe termen lung avem interesul să se înfiinţeze un muzeu al comunismului, dar (…) fără voinţa politică a tuturor partidelor, acesta nu va fi posibil. De aceea, apelul meu către clasa politică este să se aşeze la masă cu partenerii noştri şi să facă ceva înainte ca amintirea trecutului comunist să cadă în uitare”.
Pentru informaţii suplimentare despre expoziţia Comunismul în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.