UPDATE: Expoziţia Biblioteca Română din Freiburg – izvor de cultură românească şi loc al memoriei exilului românesc, organizată de IICCMER la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, s-a încheiat pe 24 mai 2017. Cu această ocazie, un grup de 40 de elevi coordonaţi de dna director adjunct Iolanda Sava s-a întâlnit cu Mihaela Toader, expert IICCMER şi coordonator de proiect, şi cu Irina Hasnaş-Hubbard, expert IICCMER şi curator al expoziţiei, pentru a discuta diverse teme cu privire la exilul românesc. Tinerii au fost interesaţi de destinele intelectualilor români din exil şi de colecţiile de documente şi cărţi rare existente la Biblioteca Română din Freiburg.

*

În perioada 13 – 24 mai 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a organizat expoziţia Biblioteca Română din Freiburg – izvor de cultură românească în Occident şi loc al memoriei exilului românesc, care ilustrează, prin imagini şi preţioase documente de arhivă, activitatea culturală a bibliotecii de-a lungul a mai bine de 60 de ani de activitate.

Organizate pe panouri tematice, materialele incluse în expoziţie cuprind lucrări de colecţie, manuscrise, ediţii rare ale unor lucrări de filosofie, istorie, literatură, etnografie etc, colecţii de ziare şi reviste ale exilului, obiecte de artă românească, fonduri de colecţie etc., care provin din arhivele Bibliotecii Române din Freiburg, CNSAS, MAE, IICCMER şi din arhive personale.

Expoziţia face parte din proiectul Biblioteca Română din Freiburg – patrimoniu cultural al românilor din exil, demarat de IICCMER în anul 2013 şi coordonat de Mihaela Toader, împreună cu Irina Hasnaş-Hubbard (curator) şi George Ştefan Năzăreanu (grafician). Proiectul îşi propune abordarea fenomenului exilului românesc din perspectiva culturală şi explorarea faţetelor exilului românesc în lupta cu regimul de la Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei a avut loc sâmbătă, 13 mai, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”( Str. Samuil Vulcan nr. 8), în prezenţa invitaţilor Raluca Spiridon (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), dr. Dumitru Dobre şi dr. Mihaela Toader (IICCMER). Evenimentul este organizat în cadrul proiectului educaţional „Să cunoaştem trecutul pentru a ne proiecta viitorul” şi al simpozionului interdisciplinar „Credinţă, adevăr şi creaţie în închisorile comuniste”, coordonate de Marilena Istrati şi Iolanda Sava.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

* 

Despre Biblioteca Română din Freiburg

Biblioteca Română din Freiburg are valoare de patrimoniu cultural şi este una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii ale exilului românesc postbelic. Înfiinţată la 1 mai 1949 din iniţiativa lui Virgil Mihăilescu şi a unui grup de refugiaţi români, biblioteca şi-a început activitatea cu 36 de volume româneşti (literatură, filozofie, artă etc.), 14 broşuri şi manuale diverse, 10 traduceri în limbi străine, 8 lucrări despre România, 16 publicaţii periodice de peste hotare, 2 lucrări manuscrise, 110 de opere din literaturi străine. Unul dintre obiectivele care au primat încă de la înfiinţare a fost acela ca biblioteca să devină un mare centru intelectual, iradiind spiritul şi cultura românească în străinătate.

În cadrul bibliotecii s-au organizat următoarele secţii: Secţia sud-est europeană, Secţia macedo-română, Secţia textelor documentare, Secţia tezelor de doctorat, Secţia periodicelor, Secţia „Monitoarelor oficiale” şi a „Buletinelor Oficiale” 1875-1976. Biblioteca prezintă valoroase lucrări de colecţie, dintre care unele exemplare erau considerate în exil ca fiind unice. Secţia manuscriselor păstrează într-un catalog special operele scriitorilor români din exil, precum şi scrisorile şi textele unor figuri marcante din cultura română (Vasile Alecsandri, Cincinat Pavelescu, Ionel Teodoreanu, Ion Pillat, Liviu Rebreanu, Elena Văcărescu, Aron Cotruş, George Enescu, Dinu Lipatti, G. Tutoveanu, Victor Ion Popa).

Expoziţia a mai fost prezentată la sediul Ambasadei României în Republica Federală Germania şi la Institutul Cultural Român din Bucureşti.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.