București/ Timişoara, 12 aprilie 2017. Un protocol de colaborare a fost încheiat între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Societatea Timişoara, organizaţie fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat direct la Revoluţia din 1989.

Scopul Protocolului, încheiat pe o perioadă nedeterminată, este acela de a eficientiza activitatea de cercetare a fenomenului de trecere ilegală a frontierelor în perioada regimului comunist din România. Se va pune accent pe cazurile de încălcare a drepturilor omului și abuzuri comise de agenți ai sistemului totalitar împotriva celor care încercau să fugă în ţări din afara blocului socialist.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

 

Despre Societatea Timişoara

Societatea Timişoara a fost fondată în prima lună de după Revoluţie de către un grup de   intelectuali timişoreni care au participat direct la evenimentele din decembrie 1989.  Oganizaţia militează pentru democraţie, adevăr, respectarea drepturilor omului şi formarea societăţii civile româneşti. Cea mai importantă contribuţie teoretică şi civică a Societăţii este Proclamaţia de la Timişoara.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi site-ul oficial.