În perioada 12-14 mai 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, la Petroşani şi Petrila, cea de-a V-a ediție a workshop-ului Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România.

Asemeni ediţiilor precedente, evenimentul a urmărit realizarea schimbului de experienţă şi bune practici între proiecte publice și private menit să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România. Cu acest prilej, au fost analizate inițiativele coordonate de cunoscutul om de cultură şi caricaturist Ion Barbu în zonă (Muzeul Instalatorului din Petroșani, Centrul POMPAdou, Mother’s Museum din Petrila şi Casa Memorială „I. D. Sîrbu”), dar şi iniţiative de memorializare din alte părți precum: Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, proiectele educaționale și muzeografice de la Închisoarea Jilava, proiectul DARE, Muzeul Consumatorului din Timişoara sau Muzeul amintirilor din comunism din Hunedoara. La deschiderea evenimentului din Petrila a participat primarul oraşului, dl Vasile Jurca, iar la Petroşani a fost prezent primarul municipiului, dl Tiberiu Iacob-Ridzi.

Întâlnirea din mai 2017 de la Petroșani/Petrila a reprezentat o continuare a demersului iniţiat de IICCMER în mai 2015, odată cu organizarea workshop-ului internaţional Pledoarie pentru un Muzeu al Comunismului în România în cadrul căruia experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. La finalul lucrărilor, IICCMER a lansat public intenția de a continua acest proiect în vederea constituirii unei rețele naționale a muzeelor și memorialelor dedicate trecutului recent. Prin urmare, în luna octombrie 2015 a organizat un nou workshop cu specialişti din țară la Sfântu Gheorghe, urmat în martie 2016 de un eveniment similar organizat la Oradea. Cea de-a IV-a ediţie a seriei a avut loc în octombrie 2016 la Râmnicu Sărat.

La aproape trei decenii de la prăbuşirea blocului sovietic, spaţiul public românesc pare să fie deschis unei dezbateri cu privire la înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), dar şi la alte iniţiative de memorializare a trecutului comunist în diverse oraşe din ţară. IICCMER consideră astfel de proiecte şi iniţiative ca absolut necesare pentru consolidarea unui stat democratic, motiv pentru care a şi iniţiat această reţea naţională a muzeelor şi memorialelor care au ca scop prezentarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.