Joi, 18 mai 2017, la Memorialul Revoluției din Timișoara, a avut loc un atelier educaţional cu tema „Ce este greu de spus ori de expus în Memorialul Revoluției?”, adresat elevilor de la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş” din Timişoara. Atelierul a avut loc în cadrul proiectului „Şcoala Altfel” şi a fost coordonat de Irina Hasnaş, expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la Biroul Educaţie şi Memorie.

Elevilor li s-au propus analize rapide ale unor piese din expoziții, care ar ascunde sau ar releva atitudinile civice sau antidemocratice exercitate în decembrie 1989. Scopul a fost de a oferi tinerilor căi de observare și analiză ale unor date istorice care le marchează orașul şi de a-i încuraja să dezbată ceea ce generaţiile de dinaintea lor au evitat sau au amânat să facă.

În acest an, de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a propus activități inspirate de tema „Muzeele și istoriile contestate. A expune în muzee lucruri care nu se spun” (“Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums”).

Pentru mai multe informaţii despre activităţile noastre educaţionale sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.