Luni, 22 octombrie 2018, s-a stins din viață arhitecta Mariana Celac (n. 1936), cunoscută opozantă a regimului comunist. Ea a fost soția reputatului disident Mihai Botez, plecat din țară în Statele Unite ale Americii în vara anului 1987 și sora celui dintâi ministru de externe al României post-decembriste, Sergiu Celac (decembrie 1989-iunie 1990).

Înainte de 1989, Mariana Celac s-a alăturat protestatarilor împotriva regimului Ceaușescu, militând, printre altele, împotriva gravelor demolări din București, începând cu anul 1984, iar după 1987, împotriva ,,sistematizării rurale’’, proiect prin care se urmărea demolarea a 7-8.000 de sate din cele 13.123 existente. Până la Revoluție, a ținut constant legătura cu exilul românesc și în special cu Mihnea Berindei (1948-2016), figura-cheie a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. Prietenia sa cu Mihnea Berindei și cu Edith Lhomel, o apropiată a exilului românesc, redactor la publicația La Documentation Française (ambii implicați în mișcarea de protest Opération Villages Roumains), a făcut posibilă participarea sa, ca verigă de legătură esențială în obținerea de informații legate de evoluția proiectului de sistematizare a satelor.

De o deosebită discreție și de un remarcabil profesionalism, Mariana Celac a fost una dintre cele mai importante personalități  ale societății civile, până la prăbușirea regimului comunist și a rămas, și după 1989, unul dintre cei mai valoroși intelectuali angajați din țara noastră.

Dumnezeu să o odihnească!

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.