15 iunie 2018. IICCMER va sprijini, în calitate de partener principal, restaurarea casei Elisabetei Rizea din Nucșoara și transformarea ei în casă memorială, ca o formă simbolică de rezistență în timp împotriva comunismului. Pe 20 iunie, de la 18:30, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj găzduiește acțiunea de strângere de fonduri „TDS 7: România de dincolo de Centenar” prin intermediul căreia organizatorii își doresc să restaureze modele identitare adevărate – modele de cinste, demnitate, curaj.
Evenimentul de la Cluj, organizat de „Sfera Donatorilor din Transilvania” împreună cu alți parteneri, reprezintă ocazia potrivită pentru cei care doresc să se implice în proiecte care ajută România să-și găsească locul în istorie. Mai multe detalii despre eveniment puteți afla aici: https://www.facebook.com/events/257077061532295/
De asemenea, doritorii își pot exprima intenția de a sprijini proiectul trimițând un e-mail la adresa alin.muresan@www.iiccmer.ro, anunțând suma pe care vor să o ofere, numele întreg și numărul de telefon. Donatorii au posibilitea să plătească în termen de 2 luni de la data asumării contribuției.
În mod concret, proiectul „Casa memorială Elisabeta și Gheorghe Rizea” se va desfășura în mai multe etape. Pentru anul 2018, Asociația Elisabeta Rizea, IICCMER și ceilalți parteneri implicați și-au propus să restaureze (cât mai aproape de forma și materialele ei originale) casa fostei sprijinitoare a luptătorilor din munți, aflată actualmente în stare de degradare. Odată acest lucru reușit, IICCMER va asigura conceptul și realizarea expoziției permanente a casei memoriale.
Elisabeta Rizea (1912-2003) a devenit un simbol al luptei anticomuniste, iar împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă condus de Toma Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961, executând 12 ani de închisoare.
„După ce mi-au tras masa de sub picioare, au început să mă bată cu un băţ, până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste şi am leşinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii şi mă rugam lui Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic.” Elisabeta Rizea
Mai multe despre Elisabeta Rizea puteți afla vizionând Memorialul Durerii Episodul 24 – Elisabeta Rizea – Viteaza din Nucşoară.
UPDATE: Primele donații consistente pentru Casa Memorială „Elisabeta Rizea”
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.