O știm cu toții: memoria rămâne, până la urmă, cea mai sigură formă de justiție omenească. Ea mai este însă și altceva: cea mai rentabilă investiție în caracterul unei persoane sau comunități. Paradoxal, cu cât avem o memorie mai bună cu atât se consolidează premizele unui viitor pe măsură. Când ne referim la înaintașii noștri, pe cei mai mulți fără să îi fi cunoscut nemijlocit, ne referim, de fapt, la noi înșine. Prezența noastră în istorie este datorată, în multe chipuri, lor. Acest lucru este probabil cel mai evident când ne referim la cei care, în plin comunism, în temniță sau în exil, ne-au pregătit cu tenacitate viitorul pe care majoritatea dintre ei nu l-au mai apucat, însă îl trăiesc prin noi. De unde și datoria morală de nu uita cine sunt/suntem. Dumnezeu să îi odihnească, iar pe noi să ne lumineze pentru a ne binemerita libertatea!
Preşedintele executiv IICCMER, Radu Preda
Vă invităm să vizualizaţi mai jos clipul realizat de IICCMER, dedicat câtorva personalităţi ale României decedate recent. Clipul a putut fi vizualizat, în premieră, în cadrul Galei Istoriei Contemporane 2018.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.